Belkacem donderdag voor Hof van beroep in zaak tegen Dewinter

Belkacem donderdag voor Hof van beroep in zaak tegen Dewinter

Belkacem donderdag voor Hof van beroep in zaak tegen Dewinter

Print
Volgende week donderdag heeft voor het Antwerpse Hof van Beroep een proces plaats tegen Fouad Belkacem, de voormalige leider van Sharia4Belgium. Het gaat over een vonnis van 4 mei 2012. Toen kreeg hij 2 jaar, waarvan 1 jaar effectief, voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims en tegen senator Filip Dewinter (VB) en voor belaging van van ex-Vlaams Blok-voorzitter en echtgenoot van wijlen Marie-Rose Morel, Frank Vanhecke. Hij had die feiten gepleegd in filmpjes op het internet. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Bart Somers (Open Vld) en Bert Schoofs (VB).

Belkacem werd op 7 juni 2012 aangehouden omdat hij op 1 juni een haatboodschap had verspreid tegen niet-moslims naar aanleiding van het "nikabincident". Op 31 mei werd een dame in nikab (een sluier die bijna het hele lichaam bedekt, op de ogen na) meegevoerd naar het politiecommissariaat van Sint-Jans-Molenbeek omdat ze haar nikab niet wilde uitdoen. Zij gaf een kopstoot aan één van de politie-ambtenaren. Belkacem verheerlijkte die daad. Hij werd hiervoor aangehouden. Minister van Justitie Turtelboom kondigde toen verrassend aan dat ook zijn eerdere straffen tot zes maanden zouden worden uitgevoerd. Belkacem was daarmee één van de twee gedetineerden in de bajes met straffen onder de zes maanden. Er waren nog 20.000 veroordeelden tot minder dan zes maanden, die niet in de bajes zaten.

Drie straffen van zes maanden

Turtelboom zegde in de Kamer dat Belkacem momenteel tegelijkertijd drie straffen van elk zes maanden uitzit. (In België worden de straffen niet één na één uitgevoerd, maar allemaal tegelijkertijd in stukjes. Daardoor duurt de uitvoering van één straf vele langer, nvdr).

Op 14 februari 2013 kreeg hij een enkelband en dan zat hij enige maanden thuis. "Er was geen enkele aanwijzing om hem geen elektronisch toezicht te geven", zo zegde Turtelboom. Maar op 16 april werd hij opnieuw aangehouden op verdenking van ronselen van jihadi's voor Syrië en lidmaatschap (of zelfs leiderschap) van een terreurorganisatie (nl. Sharia4Belgium). Minstens 33 leden van Sharia4Belgium zouden naar Syrië vertrokken zijn.

Nationaliteit afnemen?

De minister zegde nog dat procureur-generaal Yves Liégeois momenteel onderzoekt of hij een procedure kan starten om de Belgische nationaliteit van Belkacem af te nemen. Volgens Turtelboom wil Liégeois echter met die procedure wachten tot de zaak die donderdag voorkomt gerechtelijk is afgehandeld en bovendien tot het gerechtelijk onderzoek waarvoor hij nu is aangehouden iets heeft opgeleverd. "De procureur-generaal moet een voldoende gestoffeerd dossier kunnen voorleggen aan het Hof", zo stelde Turtelboom nog. Deskundigen vrezen dat het niet makkelijk zal zijn om Belkacems nationaliteit af te nemen omdat hij al heel lang in België woont en hier vrouw en kind heeft.

Lees ook: Belkacem: één jaar effectief voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims én Filip Dewinter

Welke zaak komt donderdag voor het Hof van Beroep?

JDW
Archieffoto's PN

.

Nu in het nieuws