1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jonge moslims voelen zich nog steeds gediscrimineerd

Jonge moslims voelen zich net zo min aanvaard door onze maatschappij als acht jaar geleden. En ook het gevoel gediscrimineerd te worden is net zo groot als in 2005.

phendrickx

Dat zijn twee van de in het oog springende resultaten van een enquête die Gazet van Antwerpen uitvoerde onder jongeren in de Antwerpse regio. Vijfhonderd moslims en tweehonderd niet-moslimjongeren tussen 15 en 25 jaar, evenveel jongens als meisjes, werden in de periode tussen 9 maart en 7 april op individuele basis door onderzoeksbureau InSites Consulting ondervraagd. De enquête werd uitgevoerd in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Sint-Niklaas.

Resultaten

In 2005 voerde Gazet van Antwerpen net hetzelfde onderzoek bij een vergelijkbare doelgroep. Is er in de loop van die acht jaar iets veranderd? Alvast niet op het vlak van aanvaarding en discriminatie:

  • 60% van de moslimjongeren (meisjes nog meer dan jongens) denken dat de Vlaamse maatschappij hen nooit als geïntegreerd zal beschouwen.
  • slechts 30% voelt zich aanvaard door de Vlaamse maatschappij. Een kwart van de meisjes voelt zich zelfs minder aanvaard.
  • net als acht jaar geleden zegt een op de drie dat hij of zij al gediscrimineerd werd op school, en een op de vijf dat dit gebeurde op het werk.
  • het slachtoffer zijn van racisme is wel gedaald van 59% naar 51%.
  • niettegenstaande 93% van de ondervraagden de Belgische nationaliteit bezit, voelt 42% onder hen zich allochtoon. Slechts een minderheid voelt zich Belg of Vlaming. Ze voelen zich wel sterk verbonden met hun stad, waar ze zich thuis voelen.

De vele projecten en inspanningen van overheid, onderwijs en (eigen) organisaties ten spijt, is er in de hoofden van de moslimjongeren dus niets veranderd.

Voor de grafiek: klik bovenaan rechts.

Lees zaterdag het dossier 'Tussen Meir en Mekka' in Gazet van Antwerpen. Dat gaat naast voornoemde thema's ook in op onderwijs, religie, werk, en seksualiteit en relaties. Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 april focust de krant op nieuwe onderzoeksresultaten rond religieus extremisme, jongerencultuur, ondernemerschap en de nieuwe golf inwijkelingen. De reeks wordt afgesloten met een exclusief debat aan de Universiteit Antwerpen tussen de jongeren en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER