Tien stadsweetjes voor supporters 10 Miles (deel 2)

Hét sportevenement bij uitstek - de DVV Antwerp Ten Miles - gaat morgen van start in de Antwerpse binnenstad. Opdat u zich gedurende de wachttijden niet zou vervelen, zette Gazet van Antwerpen tien leuke stadsweetjes op een rij. Gisteren kreeg u er al vijf, dus vandaag heeft u er nog even veel tegoed. Veel plezier!

NLodewyckx

Toltorens

Om in de haven te mogen aanmeren moesten kooplui tol betalen. Daar keken de bewakers in de pagaddertorens op toe. De constructies uit de Spaanse tijd deden dienst als uitkijkpunt en enkelen bleven tot op de dag van vandaag nog behoorlijk goed bewaard. Ga eens op de kade van linkeroever staan en geniet van het uitzicht. U kan ze bijna niet missen!

Akoestiek Vlaeykensgang

De Vlaeykensgang biedt de beste akoestiek om naar het klokkenspel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te luisteren. Het rustigste plekje in de binnenstad weerspiegelt eveneens het Antwerpse leven uit de zestiende eeuw. De gebouwen bleven authentiek en bieden vermoeide supporters een oase van rust.

Belastingsverminderende Madonnabeelden

Wie af en toe naar boven kijkt, zal verschillende Madonnabeelden opmerken die op de straathoeken hangen. De legende vertelt het verhaal van Lange Wapper, een watergeest die 's nachts dronkenlappen achtervolgde en schrik aanjoeg. Om hem uit de straten te weren, plaatsten de Antwerpenaren beelden op de hoeken van verscheidene steegjes. In de realiteit hadden ze een heel andere bedoeling. In de beelden plaatsten de inwoners olielampen om straatverlichting te creëren, want daar kregen ze belastingsvermindering voor.

Heilige tuin

De Sint-Pauluskerk is bekend om haar gotische stijl, maar de aanliggende tuin blijft hét pareltje van 't stad. Door de combinatie van natuur en kunst spreekt de fijne doch bombastische gaard tot ieders verbeelding. De lijdensweg van Jezus staat er centraal, maar ook het leven van de engelen, profeten en evangelisten wordt uitgebreid afgebeeld. Links in de tuin dalen de engelen neer uit de hemel om een boodschap te verkondigen aan de profeten. Die staan in het midden van de hof. Nadat de profeten op de hoogte zijn gebracht, vertellen ze het verder aan de evangelisten -rechts van de profeten-, die de verhalen opschrijven voor het nageslacht.

Middeleeuwse kelder

In de Zirkstraat is het Spaanse winkeltje El Valenciano terug te vinden. Wie de wandelgang naast de zaak doorloopt ziet een grote houten deur die toegang biedt tot is één van de oudste kelders van Antwerpen. Inclusief met authentieke waterput.

De vijf andere weetjes vindt u hier.

Foto Patrick De Roo

Nick Lodewyckx