Tien stadsweetjes voor supporters 10 Miles (deel 1)

Print
Tien stadsweetjes voor supporters 10 Miles (deel 1)

Tien stadsweetjes voor supporters 10 Miles (deel 1)

Antwerpen maakt zich dit weekend op voor hét sportevenement van het jaar: de DVV Antwerp 10 Miles. Terwijl u staat te wachten tot zoon-, dochter- of manlief de eindmeet passeert kan u de straten van het centrum verkennen en allerlei merkwaardigheden ontdekken. Gazet van Antwerpen zette voor u alvast tien bezienswaardigheden op een rijtje. Allemaal gratis en voor niets.

Antwerpse vrijheidsboom

Op de Grote Markt staat de Antwerpse Vrijheidsboom, een Olm die geplant werd tijdens de Franse Revolutie. Toen bevrijdden de Fransen de Zuidelijke Nederlanden van het Hollandse bewind. De boom draagt de symboliek van de Antwerpse vrijheid. Vroeger versierde de bevolking hem met driekleurige lintjes en een rode muts om de vrije republiek af te beelden.

Brabo

Het standbeeld van Brabo staat in de verkeerde richting. Met zijn rug naar de Schelde kan hij reus Antigoons hand onmogelijk het water inwerpen. Door een fout in het schaalplan van de Grote Markt kwam de fontein te dicht bij het stadhuis te staan. De held werd omgekeerd geplaatst om te vermijden dat voorbijgangers zouden denken dat hij de burgemeester wou aanvallen. Het beeld van Brabo pronkte enkele eeuwen geleden nog op de gevel van het stadhuis.

Den Engel en Den Bengel

Volkscafés Den Engel en Den Bengel kregen niet zomaar hun namen. Kijk eens naar boven en aanschouw de gouden engel en duivel op het dak van de twee gebouwen.

Kaartsymbolen

Op het Conscienceplein zijn vooral het standbeeld van Hendrik Conscience en de Carolus Borromeuskerk grote publiekstrekkers, maar voorbijgangers met oog voor detail zullen ook de tegeltekening op het plein al opgemerkt hebben. De motiefjes in de straatstenen vormen de vier kaartsymbolen: harten, ruiten, klaveren en schoppen.

Teun en Lijn

Verliefde koppeltjes kunnen eens gaan kijken naar Teun de Eierboer. Dat is een beeld dat vroeger op de openbare waterpomp van Antwerpen pronkte. Op de Eiermarkt -in de gevel van het Grand Bazaar Shoppingcenter- staat nu een replica van het kunstwerk. Teun werd gezien als de spreekbuis van het volk, omdat Antwerpenaren hun hekeldichten in zijn mand legden. Zijn hart behoorde toe aan Lijn de Melkboerin, maar die stierf nadat ze verschillende mensen had opgelicht. Ze lengde namelijk haar melk aan met water en verkocht die vervolgens aan haar kopers. Lijn stond tot 1876 op de Melkmarkt, maar is nu uit het straatbeeld verdwenen.

Lees morgen de vijf andere weetjes in deel 2.

Foto Belga

Nick Lodewyckx