Boek over operazanger Eduard De Decker

Boek over operazanger Eduard De Decker

Boek over operazanger Eduard De Decker

Print
Rumst - Ruim een eeuw geleden zag Eduard De Decker in Terhagen het levenslicht.
Omdat over deze voormalige, succesvolle operazanger slechts weinig informatie te vinden is, brengt zijn zoon nu een boek uit over het levensverhaal van zijn vader. Het verhaal begint op 30 december 1904 wanneer Eduard in de huidige Rumstse deelgemeente Terhagen het levenslicht zag. Zijn muzikale aanleg was al vlug duidelijk. Hij werd muzikant bij de plaatselijke harmonie De Breydelzonen.

Maar ook als zanger had hij talent. Zo zong hij geregeld live in de kleine bioscoopzaaltjes in buurgemeente Boom als achtergrond bij de stomme zwart-wit films uit die tijd. Het was uiteindelijk kanunnik Jules Van Nuffel die zijn zangtalent begin jaren twintig ontdekte toen die een cantate op de Markt in Boom verzorgde.

"Hij overtuigde de toenmalige directeur van het conservatorium in Antwerpen om mijn vader, die eigenlijk al te oud was, toch nog toe te laten in de zangafdeling" zegt Paul. "Na zijn studies, in 1932, werd mijn vader meteen aangeworven bij de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen waar zijn eigenlijke carrière begon."

Via een Duitse impresario belande hij in 1940 bij de staatsopera in Straatsburg waarna hij zelfs succes oogstte als ?bassänger' in de Weense staatsopera. Na de oorlog keerde Eduard met zijn gezin naar België terug.
Hij bleef tot zijn zestigste zingen. Hij stond ondermeer nog op de bühne in de opera van Gent en zelfs in de opera van New-York. In 1956 werd hij leraar lyrische kunst aan het conservatorium in Antwerpen en gaf hij ook les aan de stedelijke muziekacademie in Hasselt. Hij overleed op 19 januari 1970 toen hij net vijfenzestig geworden was.

Het hele verhaal wordt in boekvorm door het Algemen Nederlands Zangverbond (ANZ) uitgegeven onder de titel ?Herinneringen aan mijn vader, operazanger Eduard De Decker'. Het 79 pagina's tellende document is bij het ANZ verkrijgbaar aan de prijs van 18 euro. Jef Wijckmans
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio