"Beleid vrijwillige terugkeer asielzoekers faalt"

Beleid vrijwillige terugkeer asielzoekers faalt

"Beleid vrijwillige terugkeer asielzoekers faalt"

Print
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block hekelt de "bizarre conclusie" die Vluchtelingenwerk Vlaanderen donderdag maakt. Volgens de organisatie faalt het beleid rond vrijwillige terugkeer van asielzoekers. "Hoe kan je zeggen dat het faalt, als het om zo'n grote stijging gaat? Vrijwillige terugkeer is toch beter dan gedwongen", zegt de staatssecretaris bij monde van haar woordvoerster.

In het jaarverslag haalt Vluchtelingenwerk de cijfers aan. Het aantal gevallen van vrijwillige terugkeer is fors gestegen van 3.358 eind 2011 tot 5.656 eind vorig jaar. Voor de organisatie zijn die resultaten niet bemoedigend, omdat in 78 procent van de gevallen van terugkeer via de nieuw gecreëerde plaatsen voor vrijwillige terugkeer de afgewezen asielzoeker nooit aankwam in die centra of onderdook.

Balkanvluchten

De Block's woordvoerster Els Cleemput zegt dat die bewuste plaatsen, die in september in vier Fedasil-centra gecreëerd werden, maar voor een klein deel instaan van de vrijwillige terugkeer. Zo is er ook vrijwillige terugkeer vanuit de gewone centra, is er het terugkeerloket van Fedasil en zijn er ook de Balkanvluchten van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Alleen al via die vluchten zijn driemaal meer mensen teruggekeerd." Ook klinkt het dat sommigen die onderduiken, zich uiteindelijk weer aanmelden.

Cleemput wil ook weerleggen dat er geen echte begeleiding is bij die plaatsen voor vrijwillige terugkeer, zoals Vluchtelingenwerk zegt. Het gaat om "specialisten".

De woordvoerster zegt tot slot nog dat die bewuste plaatsen gecreëerd werden, doordat de opvangcrisis voorbij is, waardoor er ruimte gecreëerd kon worden in de centra.

Lees ook: Het nieuwe verwijderingsbeleid voor illegalen

Eén jaar Maggie De Block op asiel en migratie

Belga

Archiefbeeld Belga

Nu in het nieuws