Meerderheid vindt hervorming Hoge Raad Justitie niet dringend

Meerderheid vindt hervorming Hoge Raad Justitie niet dringend

Meerderheid vindt hervorming Hoge Raad Justitie niet dringend

Print
De meerderheid in de Kamer besloot zopas dat de hervorming van de Hoge Raad voor Justitie “niet hoogdringend” is. Volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote (N-VA) had een wetsvoorstel ingediend waardoor de Hoge Raad voor Justitie onderzoeken naar de werking van het gerecht mag starten vooraleer de rechtbanken de zaak helemaal hebben afgerond. Maar dat vond de meerderheid niet dringend, hoewel er al acht jaar om gevraagd wordt.

Dat was een beetje eigenaardig. De parlementsleden van de meerderheid hadden enkele weken terug nog moord en brand geschreeuwd omdat de Hoge Raad voor Justitie moet wachten met zijn onderzoek naar rol van het Antwerpse gerecht in de zaak-Jacob-Dams. Jonathan Jacob is de jongen die overleed in een Mortselse politicel na een gespierde tussenkomst van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie. Herman Dams is de Antwerpse procureur die zich tijdelijk moest terugtrekken nadat hij zelf verklaringen over zijn rol in die zaak had afgelegd en die daarna weer introk. Het Antwerpse gerecht kreeg toen bakken kritiek over zich heen. Iedereen eiste een onderzoek door de Hoge Raad voor Justitie. Maar…die moet wettelijk gezien wachten tot de hele zaak definitief is afgehandeld. Daarom diende Degroote een wetsvoorstel in.

Annick Van Uytsel

De Hoge Raad vraagt al acht jaar lang dat dit zou veranderen. Degroote diende eerder al naar aanleiding van de moord op Annick Van Uytsel eenzelfde wetsvoorstel in. Ook toen moest de Hoge Raad wachten met zijn onderzoek naar de werking van het gerecht in deze zaak, terwijl het Comité P, dat de rol van de politiediensten bestudeerde, onmiddellijk aan de slag kon. Ook toen eisten de politici van de meerderheid dat de wet zou veranderen. Maar op 10 juli 2012 stemden ze het voorstel van Degroote weg. Overigens onmiddellijk na een hoorzitting met leden van de Hoge Raad voor Justitie die op de hervorming eens te meer hadden aangedrongen.

Degroote diende zijn wetsvoorstel na de zaak-Jacob opnieuw in en het werd zopas in overweging genomen. Daarbij vroeg Degroote de “dringende behandeling”, maar dat werd zonder veel omhaal geweigerd. Het voorstel zal deze legislatuur wellicht geen wet worden.

Lees ook: Bedenkingen bij de zaak-Jacob

JDW

Archiefbeeld Photo News

.

Nu in het nieuws