Zware aanrijding bij schippersactie

Print

Zware aanrijding bij schippersactie

Bij een langzaamactie van de binnenschippers op de Antwerpse Noorderlaan kwam het donderdagnamiddag rond 15u tot een zware aanrijding, gelukkig zonder lichamelijk leed. Het ongeval zorgde niettemin voor zware verkeershinder, vooral voor het uitgaand verkeer.

Sinds enkele dagen voeren de Belgische binnenschippers actie tegen de zware concurrentie van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs en de subsidiëring van de Nederlandse binnenvaart. In Antwerpen doen ze dat door een filterblokkade in het Straatsburgdok. Terwijl hun schepen de ingang van het Albertkanaal in het Straatsburgdok blokkeerden, trokken de schippers donderdagnamiddag met een colonne personenwagens naar de MSC-terminal het Delwaidedok om daar hun ongenoegen te uiten. Op de brug over de Oosterweelsesteenweg kwam het in het traag rijdende konvooi echter in onduidelijke omstandigheden tot een zware botsing tussen een van de personenwagens en een vrachtwagen. De scheepvaartpolitie kwam de nodige vaststellingen doen, de stadspolitie poogde de verkeerschaos op te lossen.

Overleg

Intussen werden de schippers donderdag in Brussel ontvangen bij de regering. Met enig succes. "Staatssecretaris Melchior Wathelet zei toen de situatie van de Belgische schippers bij Europa als crisis te zullen aanmelden", aldus binnenschipper Fabian De Wachter. "Pas als Europa dat aanvaardt kan de Belgische regering noodmaatregelen uitvaardigen want zo kan het niet verder. De Oost-Europese chauffeurs rijden zo goedkoop dat er terug een verschuiving is van de binnenvaart naar het wegverkeer. Tegelijk genieten de Nederlandse schippers die massaal hypotheken hebben genomen nu van staatsgarantie op hun overfinancieringen."

Na het antwoord van Wathelet gingen de schippers zich donderdagavond beraden over het al of niet verderzetten van hun acties. In het Straatsburgdok en de ingang van het Albertkanaal lagen op dat ogenblik reeds 150 binnenschepen. Vertrekkende binnenschepen met vracht voor het hinterland werden doorgelaten maar lege binnenschepen mochten Antwerpen niet meer binnen.

PVb

Foto BFM

.

Nu in het nieuws