Griekse werkgever schiet op arbeiders

Print

Griekse werkgever schiet op arbeiders

Bij een ruzie over achterstallig dagloon heeft een voorman op een landbouwonderneming op het Griekse schiereiland Peloponnesos op migranten geschoten. Achtentwintig arbeiders raakten daarbij gewond, acht van hen zwaar, aldus lokale ziekenhuizen.

De ruzie ontbrandde woensdag in het stadje Manolada tussen 200 migranten en 3 voormannen, van wie een verschillende schoten met een jachtgeweer op de arbeiders zou hebben afgevuurd. De politie bevestigde eensluidende mediaberichten. Ze arresteerde de eigenaar van de plantage en een van de voormannen.

"We vroegen enkel ons verdiende geld, en als reactie schoten de voormannen op ons", vertelde een veldwerker uit Bangladesh op de Griekse televisie. De regering in Athene veroordeelde de daad donderdag met duidelijke woorden. "Deze nooit eerder vertoonde schanddaad behoort niet tot de Griekse gebruiken", zei de Griekse regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou. De autoriteiten zullen de verantwoordelijken ter verantwoording roepen. De grootste Griekse oppositiepartij Syriza sprak van een "criminele en racistische daad".

In de regio West-Peloponnesos werken duizenden migranten voor hongerlonen. Steeds weer komt het tot ruzie tussen hen en landbouwers. In 2008 was er nog een grootschalige staking van seizoenarbeiders, die betere arbeidsvoorwaarden en meer loon eisten. In vele gevallen verdienen de seizoensarbeiders amper vijf euro voor het werk van een hele dag.

In Griekenland zijn er meer dan een miljoen migranten op een totaalbevolking van 11,5 miljoen mensen.

Belga

Foto Reuters, AP

MEEST RECENT