Willy Steveniers moet Mbenga schadevergoeding

Willy Steveniers moet Mbenga schadevergoeding

Willy Steveniers moet Mbenga schadevergoeding

Print
Basketlegende Willy Steveniers moet zijn voormalige poulain Didier Mbenga een vergoeding betalen voor de schade die hij heeft geleden toen Steveniers als zijn makelaar optrad. Die had hem destijds een overeenkomst laten ondertekenen die in strijd was met het decreet over private arbeidsbemiddeling. Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde hem donderdag tot de betaling van één euro provisionele schadevergoeding.

Mbenga, die bij verschillende teams in de NBA speelde, werd in 1999 ontdekt door Steveniers. Hij leerde hem de kneepjes van het basket en trad als zijn makelaar op. Beiden gingen een overeenkomst aan, maar Steveniers was geen erkend makelaar en de voorwaarden die hij stelde, waren ook in strijd met het decreet over private arbeidsbemiddeling van 1999.

In eerste aanleg ging Steveniers vrijuit, onder meer omdat er eind 2010 een nieuw decreet werd uitgevaardigd dat het ontbreken van een voorafgaande erkenning als makelaar niet meer strafbaar maakte, waardoor de strafvordering verviel.

Mbenga ging echter in beroep, maar aangezien het openbaar ministerie hem daar niet in volgde, kon het hof zich enkel uitspreken over het burgerlijke luik van de zaak. Het hof oordeelde dat ondanks het verval van de strafvordering, de feiten destijds wel strafbaar waren en nog wel de grondslag konden vormen voor een burgerlijke vordering.

Mbenga had volgens hof wel degelijk schade geleden door het foutief handelen van Steveniers, waardoor die veroordeeld werd tot het betalen van een schadevergoeding.

Archiefbeeld Photo News

Meer sportnieuws