De Wever: "Nederlands moet bindmiddel zijn"

De Wever: Nederlands moet bindmiddel zijn

De Wever: "Nederlands moet bindmiddel zijn"

Print
Bart De Wever (N-VA), Geert Bourgeois (N-VA) én Elio Di Rupo (PS) reageren op de resultaten van de exclusieve GvA-enquête bij 700 Vlaamse jongeren. Ze benadrukken vooral de nood aan goede wil langs beide zijden om verdere integratie te bevorderen.

Burgemeester Bart De Wever: Je kan moeilijk stellen dat de integratie van de recente migratiegroepen geslaagd is. We hebben nog een lange weg te gaan voor we een echte Antwerpse stadsgemeenschap vormen. Integratie is nochtans het enige mogelijke antwoord op de problemen. We moeten op zoek naar wat ons verbindt, en het Nederlands is hét bindmiddel bij uitstek. Daarom zet ik in op Nederlandstalig onderwijs als een speerpunt van ons integratiebeleid.

Vlaams minister Geert Bourgeois: Uiteraard zijn de resultaten van deze enquête geen goed nieuws en is het zorgwekkend dat zoveel jongeren zich gediscrimineerd of algemeen niet aanvaard voelen in deze samenleving. Ook al gaat het soms over perceptie en is de realiteit misschien soms anders, het algemeen welbevinden van die jongeren is niet goed. Het is onaanvaardbaar wanneer iemand gediscrimineerd wordt, minder kansen krijgt en het is even zeer een probleem wanneer iemand zelf onverdraagzaam is ten aanzien van andere overtuigingen."

Federaal premier Elio Di Rupo reageert op een mogelijke link tussen gevoelens van niet-aanvaarding en radicalisering: "Die frustratie, maar ook de situatie in landen als Palestina of Syrië, kan een voedingsbodem zijn. Al praat ik het daarmee niet goed. We moeten de oorzaken van die frustratie weghalen - een werk van lange adem - maar anderzijds ook streng en waakzaam optreden tegen radicalisering. Ik heb het al eerder in het parlement gezegd: oproepen tot haat moet streng aangepakt worden. Al die aspecten zitten in het federaal plan tegen radicalisering."

Lees het hele dossier met reportages, reacties en onderzoeksresultaten in Gazet van Antwerpen, vanaf zaterdag 20 april

Foto's Belga, Bert Hulselmans

.

Nu in het nieuws