Milquet heeft tien voorstellen om vertrek jihadisten naar Syrië te stoppen

Milquet heeft tien voorstellen om vertrek jihadisten naar Syrië te stoppen

Milquet heeft tien voorstellen om vertrek jihadisten naar Syrië te stoppen

Print
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet trekt vrijdag met tien voorstellen naar het kernkabinet om het vertrek van jihadisten naar Syrië tegen te gaan. Dat heeft ze donderdag in de Kamer aangekondigd. Het gaat onder meer over het koninklijk besluit om het vertrek van Belgische strijders te verhinderen.

Vrijdag staat het "nationale programma ter preventie van het radicalisme" op de agenda van de ministerraad. Ze heeft ook gevraagd de controles op de luchthavens te versterken, vooral dan naar minderjarigen, en in het bijzonder jongeren die naar Turkije, een buurland van Syrië, reizen. Ook wil ze dat luchtvaartmaatschappijen er nauw op toezien dat jongeren wel beschikken over de toestemming van hun ouders om naar het buitenland te reizen.

Daarnaast heeft de minister tien voorstellen die ze aan haar collega's van het kernkabinet wil voorleggen en waarvoor een politieke beslissing nodig is. Voor sommige maatregelen is ook de samenwerking met andere departementen nodig.

Intrekken identiteitskaart

Het gaat daarbij om het al dan niet activeren van de wet van 1 augustus 1979 via een besluit, om zo het vertrek van Belgische strijders te verbieden, het intrekken van de identiteitskaart en eventuele nieuwe regels over een toelating door ouders voor het vertrek van minderjarigen naar het buitenland.

Andere punten slaan op het versterken van de grenscontrole in België, Turkije en de Balkan, het versterken van het diplomatieke dispositief en het versterken van de capaciteit en de eenheid van onderzoek op het vlak van terrorisme. Verdere maatregelen zijn het beter oplijsten van contacten in Syrië om hulp te bieden bij de zoektocht naar en de repatriëring van jongeren buiten het gerecht, stappen naar het Syrische verzet toe en tot slot gerichte preventiemaatregelen om vertrekken te vermijden.

Belga

Foto Photo News

MEEST RECENT