IMF-baas Lagarde eind mei voor Franse rechtbank

IMF-baas Lagarde eind mei voor Franse rechtbank

IMF-baas Lagarde eind mei voor Franse rechtbank

Print
Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet volgende maand voor een Franse rechtbank verschijnen. Aanleiding is een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Lagarde in 2007, toen zij minister van Economie was. Dat vertelde haar advocaat donderdag. Zelf zei ze dat er "niets nieuws onder de zon is".

Als minister van Economie van Frankrijk, van 2007 tot 2011, had Christine Lagarde voor een bemiddeling gekozen om een geschil te beslechten tussen de Franse bank Crédit Lyonnais en Bernard Tapie, zakenman en gewezen minister. Tapie streek een schadevergoeding van 285 miljoen euro op.

Huiszoekingen

Tapie was een aanhanger van de toenmalige president Nicolas Sarkozy. Tegenstanders van Lagarde suggereerden dat zijn politieke connecties een rol speelden bij de genereuze vergoeding. In het kader van dat onderzoek voerden de Franse autoriteiten vorige maand nog huiszoekingen uit in de woning van de IMF-topvrouw in Parijs.

"Er is niets nieuws onder de zon", aldus Lagarde na de aankondiging. "Dat verandert niets aan mijn vastberadenheid, mijn concentratie en mijn enthousiasme" bij het uitoefenen van haar functies aan het hoofd van het IMF. Al van bij het begin van het onderzoek in 2011 was het haar duidelijk dat ze door een onderzoekscommissie zou verhoord worden. Ze zei verheugd te zijn, een paar dagen naar Parijs te reizen.

Ook het IMF liet optekenen in haar capaciteiten als algemeen directeur te geloven.

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws