Di Rupo "deelt emoties en vragen" over offshoreconstructies Belfius

Premier Elio Di Rupo begrijpt en deelt de emoties en vragen over de offshoreconstructie die Dexia en opvolger Belfius hadden opgesteld via Barbados en Ierland. Dat verklaarde hij donderdag in de Kamer.

mceulemans

De premier bevestigde dat het directiecomité van Belfius Verzekeringen vorige maand heeft beslist de activiteiten via Barbados zo snel mogelijk stop te zetten en dat het Iers filiaal voor de zomer zal worden gesloten.

Vragen van oppositie

Di Rupo kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje verschillende vragen van verontwaardigde Kamerleden, voornamelijk uit de oppositie, voorgeschoteld over de berichten rond de offshoreconstructies van de staatsbank.

Hij stelde dat dergelijke constructies duidelijk zeer courante praktijk waren bij banken, ook in ons land. "Toen de staat Belfius Bank en Belfius Verzekeringen heeft gekocht, heeft ze zo'n constructies geërfd", luidde het.

Herziening

Om die reden heeft de nieuwe Raad van Bestuur van Belfius enkele maanden geleden een herziening gevraagd van alle buitenlandse activiteiten van de bank. En de Raad van Bestuur heeft erover gewaakt dat er een einde zou worden gesteld aan alle offshoreconstructies.

"De bank heeft dus niet gewacht op de recente onthullingen om actie te ondernemen", aldus de premier. Over de eventuele betrokkenheid van leden van het ACW, kon Di Rupo enkel kwijt dat ze sinds de aankoop door de Staat niet meer in de raden van bestuur van Belfius zetelen.

"Maatregelen al genomen"

Staatssecretaris John Crombez, die bevoegd is voor fraudebestrijding, benadrukte dat de overheid tal van maatregelen heeft genomen in de strijd tegen fraude. "Het is niet naar aanleiding van Offshoreleaks dat we maatregelen hebben genomen", luidde het.

"Het helpt niet kwaad te zijn en vervolgens in het parlement maatregelen weg te stemmen", richtte Crombez zich tot de oppositie.

Snerende Dedecker

In zijn repliek herinnerde Jean-Marie Dedecker (LDD) de premier aan zijn uitspraken ("J'en ai marre des parvenus") ten tijde van de "affaires" in Charleroi. "Er zijn mensen in de raad van bestuur die de woorden corporate governance nog niet eens kunnen spellen", sneerde Dedecker.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio