Horeca heeft dubbele gevoelens bij verhuis Sinksenfoor

Print
Antwerpen - De Sinksenfoor mag dit jaar niet meer op de Gedempte Zuiderdokken doorgaan. Daarover oordeelde de rechter in kort geding vanochtend. Die beslissing lokt veelzijdige reacties uit bij buurtbewoners en de plaatselijke horeca.

Al 23 jaar baten Anthony Van Dessel en zijn twee broers de horeca-zaken Nick's Café en Hemingway op de Waalse Kaai uit. Hij vindt het jammer dat het evenement verhuist, maar heeft begrip voor de situatie. "De foor was hier voor ons", zegt hij. We hebben een heel goede verstandhouding met de foorkramers. Tijdens de Sinksenfoor kregen we altijd een ander leuk publiek over de vloer. Ik begrijp wel dat het voor de omwonenden een overlast is, dus misschien is het wel tijd om een nieuwe locatie in het Antwerpse te zoeken. Het zou tof zijn als het evenement op 't Zuid gevestigd blijft."

Vanessa Roggeman, uitbaatster van banketbakkerij Dellafaille, sluit zich aan bij Van Dessel. Ook zij vindt het een medaille met twee kanten, maar relativeert de kwestie. "Voor ons zal de beslissing niet zo veel verschil maken", legt ze uit. "Sommige klanten zien we tijdens de kermis een maand niet, maar dan komen de foorkramers meer langs. De Scheldekaaien zouden een goed alternatief kunnen bieden, omdat die dicht bij het centrum en dus op wandelafstand liggen."

Tom Coppens, inwoner op 't Zuid, passeert de Sinksenfoor elk jaar. Als trouwe bezoeker begrijpt hij de buurtbewoners volledig. Hij zal de nostalgische waarde van het evenement op de Gedempte Zuiderdokken missen, maar heeft al nagedacht over een alternatieve locatie. "De Zuiderdokken hebben de mensen twintig jaar zoet gehouden", vertelt hij. "Het wordt tijd voor iets anders. Aan Petroleum Zuid ligt de hele site blank en daar is parking genoeg. De ontsluiting is ook makkelijker, want het ligt vlakbij de autostrade."

Beluister ook de audiofragmenten.

Anthony Van Dessel

Vanessa Roggeman

Tom Coppens

Foto's Patrick De Roo en Jan Van der Perre

Nick Lodewyckx

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio