Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vuilgebekte rappers nemen het op voor jongeren die stiel leren

In technische school Githo in Nijlen zijn de rappers van de NBA (Nieuw-Bevelse Alliantie) Nuggets stilaan een hype. Enkele jongeren hebben er hun nieuwe clip opgenomen. In het nummer vegen ze de vloer aan met al wie lacht met jongeren die een stiel willen leren.

jatimmermans

De vier uit Bevel zijn fier op hun deelgemeente en kijken met heimwee terug naar de periode van voor hun geboorte, toen Bevel nog niet ingelijfd was door het grote Nijlen. "Maar op één ding zijn we jaloers, en dat is het Githo", leggen Vincent Lembregts, Nick Van Hool, Jonas Govaerts en Arne Corthals uit. Enkel Jonas gaat er effectief zelf naar school, maar het Githo doet bij de hele streek rond Nijlen wel een belletje rinkelen.

"De meest geavanceerde vorm van didactische praktijk, het Githo is voor ons het hemelrijk", klinkt het rijmend in hun tekst. Ze noemen het ook een plaats waar dromen vervuld worden. Toch brengen ze geen karakterloos of melig schoolliedje, want hun vuilgebekte teksten horen op het eerste gezicht niet meteen thuis op de schoolbanken. Zo noemen ze jongeren uit de richtingen moderne en Latijn die op hen neerkijken verwende studenten, met een gebrek aan talent. Elektriciens, houtbewerkers en automecaniciens zijn niet minderwaardig, klinkt het.

In de school zelf wisten ze eerst van niets, maar werden ze gaandeweg enthousiast. "Hun videoclip werd met toestemming van de directie opgenomen in de school. We zijn fier dat ze het opnemen voor technisch en beroepsonderwijs, zonder afbreuk te doen aan het aso. Ze nemen het op voor jongeren die voor een vakopleiding kiezen en willen niet dat je daarop neerkijkt of er neerbuigend over doet", zeggen Jan Verreet en Bert Peeters van het Githo. De leerlingen hebben trouwens geen letter aan de tekst moeten veranderen.

Eerder maakten de drie ook al een protestsong om de onafhankelijkheid van 'hun' deelgemeente Bevel uit te roepen.

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Bekijk hier enkele videoclips:

Bert Provoost

Beeld Youtube

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners