Mee naar het vrijdaggebed: "Geen leven zonder geloof"

Print

Mee naar het vrijdaggebed: Geen leven zonder geloof

Terwijl de kerken leeglopen, zitten de moskeeën vol. Eén op de vijf jongeren in ons onderzoek gaat meer dan een keer per week naar de moskee (voor grafiek: klik bovenaan).

Houssin Ben Haddach is de gids die ons doorheen het vrijdaggebed in de El Mouhsinine moskee in Berchem loodst. Houssin is maatschappelijk werker van opleiding en werkt nu voor de veiligheidsdienst van een bank, maar in zijn vrije tijd toch vooral voor de moskee. "We bereiken zowat duizend moslims in Berchem, zegt hij fier. En die moeten altijd wat van mij. Uitleg, vertalingen, samen naar het districtshuis… als ik naar de bakker ga, ben ik drie uur weg".

STANDPUNT: 'Samen leren van ons moslimdossier'

Er zijn verrassend veel jonge moslims. De vrouwen zitten in een apart lokaal en luisteren via luidspreker naar de imam. Die heeft het over hoe je als goede moslim moet omgaan met mensen. Hij zegt dat je nooit-zwart wit mag denken en dat je altijd je buren moet respecteren, ook al zijn het racisten.

Ik praat met enkele jonge mannen na het vrijdaggebed. "Niemand reageert, laat ze elkaar daar maar uitmoorden. Dat is wat de meesten onder jullie hier denken", is de hevige reactie. De jongemannen kunnen zich geen leven zonder geloof voorstellen "Allah heeft ons alles gegeven. De regen uit de hemel, alles wat groeit ui de grond, al onze rijkdom komt van hem. Het slechte zit in de mens, meneer, niet in het geloof"."Er is heel veel onvrede en frustraties onder de moslimbevolking", zegt Houssin achteraf. "Terwijl een moslim gewoon in vrede wil leven".

Een moskee is niet alleen een plaats om te bidden. "We organiseren heel wat socio-culturele activiteiten". Tijdens het laatste offerfeest is er maar liefst een ton voedsel uitgedeeld. "De moskee is een plaats waar we onze kinderen naartoe willen brengen. Hier willen we onze kinderen respect bijbrengen en zo houden we ze van straat".

Lees het hele dossier met reportages, reacties en onderzoeksresultaten in Gazet van Antwerpen, vanaf zaterdag 20 april

.

Nu in het nieuws