Merkel wil bondskanselier blijven

Merkel wil bondskanselier blijven

Merkel wil bondskanselier blijven

Print
Bij een verkiezingsoverwinning wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) opnieuw vier jaar de Duitse regering leiden. Dat verklaarde ze donderdag in de krant Bild.

"Ik wil de christen-liberale coalitie voortzetten en me als bondskanselier in de hele volgende legislatuur verder inzetten voor ons land en de mensen", aldus Merkel.

Duitse politiek verwaarloosd

SPD-fractieleider Frank-Walter Steinmeier verwijt Merkel echter geen concept te hebben. Ze zou "de Europese crisis als een dik tapijt over de binnenlandse politiek gelegd" hebben.

"In alle kwesties over sociaal, economisch en familiaal beleid heerst stilstand", aldus de sociaaldemocraat, die tijdens de eerste ambtsperiode van Merkel minister van Buitenlandse Zaken was. In 2009 was hij de tegenkandidaat voor Merkel.

Positieve peiling

Ook voor de verkiezingen in september liggen de christendemocraten van Merkel op kop in de peilingen. De SPD trekt met bondskanselier-kandidaat Peer Steinbrück naar de Bondsdagverkiezingen.

Merkel liet open of ze bij een verkiezingsoverwinning op 22 september ook bij de volgende Bondsdagverkiezingen in 2017 zal aantreden. Ze zei dat ze op basis van de situatie dan een beslissing daaromtrent zal nemen.

Aftreden

Bild vroeg Merkel ook of ze mogelijk in het midden van de volgende legislatuur, in de zomer van 2015, zou aftreden. Ze zal dan 61 lentes tellen en zou tien jaar als bondskanselier achter de rug hebben. Ze bekleedt de functie sinds 2005.

Belga
Foto: Reuters

Nu in het nieuws