'Grootste Essenaar aller tijden' verhuist naar Heist

'Grootste Essenaar aller tijden' verhuist naar Heist

'Grootste Essenaar aller tijden' verhuist naar Heist

Print
Heist-op-den-Berg - De gemeente Essen nam gisteren afscheid van zuster Juliana. De 89-jarige zuster verhuist van het klooster in Mariaberg naar een rusthuis in Heist-op-den-Berg. Het afscheid viel haar zwaar, want vele Essenaren bestempelen haar als de moeder van Essen.
Zuster Juliana nam zondag al afscheid in een goedgevulde Onze-Lieve- Vrouwkerk, in het centrum van Essen. Velen dragen haar een warm hart toe. "Ze is als een vlinderke", zegt zuster Angela (75). "Ze vliegt nu weg, maar ze zal zich goed aanpassen op haar nieuwe plaats. Als ze maar schoonheid ziet, want dan herleeft ze."

Mia Verbist studeerde voor kleuterjuf en behaalde haar diploma toen ze 19 was. Op 2 februari 1944, in volle oorlog, trad ze toe tot de orde van zusters van het Heilig Hart van Maria te Berlaar. In 1948 verhuisde ze naar Essen, waar ze tot 1973 de allerkleinsten in haar klas had. Ze ijverde voor kleinere klassen en aarzelde niet om daarvoor de hoogste instanties te raadplegen. Ze reed zelfs persoonlijk naar de toenmalige minister van Onderwijs in Brussel, Daniël Coens. Toen ze hem de stand van zaken persoonlijk uitlegde, zwichtte de minister.

Van 1973 tot 1985 was ze directrice van de kleuterschool en daarna ging ze met pensioen. Amper twee jaar later werd ze benoemd tot Moeder Overste van Mariaberg, een taak die ze 25 jaar zou uitoefenen.

"Ik weet zeker dat Essen mij niet zal vergeten", zei zuster Juliana bij haar vertrek. "Ik zal Essen ook niet vergeten. Ik bedank via deze weg dan ook iedereen hartelijk voor de lieve wensen die ik mocht ontvangen. In Heist wil ik aan een nieuwe toekomst werken, samen met de andere zusters in het rustoord."

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio