"Vijf tot vijftien doden" na explosie Texaanse mestfabriek

Vijf tot vijftien doden na explosie Texaanse mestfabriek

"Vijf tot vijftien doden" na explosie Texaanse mestfabriek

Print
Na de enorme ontploffing in een kunstmestfabriek in West, in de Amerikaanse staat Texas, wil de politie van Waco alleen bevestigen dat er 5 tot 15 doden en minstens 160 gewonden zijn.

Een ding staat vast: de explosie heeft een enorme ravage aangericht. Zelfs ervaren reddingswerkers zijn ontsteld over de verwoestende kracht van de ontploffing.

Lees ook: "Verschillende doden" na ontploffing in Texaanse fabriek (video)

Atoombom

De kunstmestfabriek West Fertilizer is vernield, en in de directe omgeving hebben tot 80 huizen zware schade opgelopen, of zijn ook verwoest.

"Het was zoals in Irak", zei DL Wilson, de woordvoerder van het Texaanse departement voor Openbare Veiligheid. "Er was een appartementsblok met ongeveer 50 wooneenheden. Het stond daar zoals een skelet."

Wilson was niet de enige die het niveau van vernielingen met een oorlogssituatie vergeleek. "Het was alsof er een atoombom was ingeslagen", verklaarde burgemeester Tommy Muska. "We hebben heel wat mensen die gewond zijn, en er zijn er van wie ik zeker ben dat ze er morgen niet meer zullen zijn".

Wind

Naar de oorzaak van de ontploffing is het nog steeds gissen. Bronnen bij de hulpdiensten zeggen dat ammoniak de explosie zou kunnen veroorzaakt hebben. Volgens media had West Fertilizer 20 ton ammoniak op de bedrijfssite.

Door de hevige wind hebben de brandweermannen het moeilijk om de brand te bestrijden. De spuitgasten proberen bovendien een grote voorraadtank met chemicaliën voor het vuur te beschermen

Volgens sommige berichten zitten bewoners van een rusthuis in de buurt van de fabriek nog altijd vast nadat het door de explosie instortte.

De Amerikaanse Geologische Dienst liet weten dat de ontploffing een magnitude van 2,1 had. Tot meer dan 10 kilometer van de site van de fabriek verwijderd gingen ramen aan diggelen.

Storm

Een storm die op weg is naar het gebied, zou de situatie nog heel wat rampzaliger kunnen maken. Reddingswerkers vrezen dat de hevige wind gevaarlijke gassen naar dichtbijgelegen bevolkte gebieden zal verspreiden, aldus nog CNN. Weerkundige Jennifer Delgado voorspelde op de zender bovendien koude nachtelijke temperaturen, onweer en hagel - weersomstandigheden die een gevaar kunnen vormen voor de brandweermannen en mensen die door de explosie geen dak meer boven het hoofd hebben.

Belga
Foto EPA

MEEST RECENT