"Ik zal deze gemeente nooit vergeten!"

Print

Ik zal deze gemeente nooit vergeten!

Essen -

Afscheid van zuster Juliana (89), de 'Grootste Essenaar aller tijden'

Essen nam gisteren afscheid van zuster Juliana. De 89-jarige zuster van het Heilig Hart verhuisde van het klooster in Mariaberg naar een rusthuis in Heist-op-den-Berg. Het viel haar zwaar, net zoals vele Essenaren die haar bestempelde als de moeder van Essen.
Zuster Juliana nam zondag al afscheid in een goedgevulde Onze-Lieve-Vrouw kerk, in het centrum van Essen. Velen dragen haar een warm hart toe. “Ze is gelijk een vlinderke,” zegt zuster Angela (75). “Ze vliegt nu weg maar zal zich goed aanpassen op haar nieuwe plaats. Als ze maar schoonheid ziet want dan herleeft ze.”

Zuster Juliana werd geboren als Mia Verbist op 17 november 1924. Het gezin telde vijf zonen en drie dochters. Het vroege overlijden van haar vader, midden in Wereldoorlog II, heeft haar leven getekend. Haar vader was toen amper 47 jaar en Mia 17 jaar. “Het sterven van mijn vader heeft mijn houding tegenover het leven totaal veranderd”, vertelt zuster Juliana.

“Het heeft mijn roeping als kloosterzuster verwekt, daar ben ik zeker van.” Mia Verbist studeerde voor kleuterjuf en behaalde haar diploma op 19-jarige leeftijd. Op 2 februari 1944 trad ze toe tot de orde van zusters van het Heilig Hart van Maria te Berlaar. Het was nog volop oorlog. In 1948 kwam verhuisde ze naar Essen waar ze tussen 1948 en 1973 de allerkleinsten in haar klasje had. Ze ijverde voor kleinere klassen en aarzelde niet om daarvoor de hoogste instanties te raadplegen. Ze reed zelfs persoonlijk naar de toenmalige minister van onderwijs, Daniël Coens. Toen ze hem de stand van zaken persoonlijk uitlegde, zwichtte de minister.

Duwer en trekker

Zuster Juliana stond ook mee aan de wieg, samen met zuster Humberta, van de eerste peutertuin in Essen, die op 15 maart 1975 officieel werd geopend. In 1973 werd ze directrice van de kleuterschool tot 1985. Daarna ging ze op pensioen na 37 jaar in het kleuteronderwijs te hebben gestaan. Amper twee jaar later werd ze benoemd tot Moeder Overste van Mariaberg, een nieuwe taak die ze 25 jaar uitoefende.

De burgemeester van Essen, Gaston Van Tichelt (CD&V), noemde zuster Juliana in zijn dankwoord een duwer, een trekker en een bezieler die werkt voor het goed van de mensen. “Vele inwoners hebben mooie herinneringen aan de periode waarin ze bij haar in de kleuterschool zaten. Dat ze in 2006 werd uitgeroepen tot grootste Essenaar aller tijde, is dik verdiend."

“Ik weet zeker dat Essen mij niet zal vergeten", zei zuster Juliana nog bij haar vertrek. "Ik zal Essen ook niet vergeten. Ik bedank via deze weg dan ook iedereen hartelijk voor de lieve wensen die ik mocht ontvangen."

MaTi
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio