Tweeduizend nepwerklozen kochten valse ontslagbrief

Zo'n 2000 nepwerklozen hebben jarenlang onterecht uitkeringen getrokken. Ze deden dat door valse ontslagbrieven en invaliditeitsattesten te kopen bij spookfirma's. In totaal zou met de fraude een bedrag van ruim tien miljoen euro gemoeid zijn. Het Brusselse arbeidsauditoraat wil vijftien organisatoren achter de fraude nu voor de strafrechter.

tmas

De handel in illegale attesten duurde van 2003 tot 2011. Zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het netwerk dat de fraude organiseerde, werkte vooral met firma's die enkel op papier bestonden. Ze verkochten valse ontslagbrieven tegen prijzen die varieerden tussen 150 en 350 euro. Zo'n 2.000 kopers zouden op die manier onterecht toegang hebben gekregen tot werkloosheidsuitkeringen.

"Deze fraudezaak is een van de grootste in de afgelopen twintig jaar", zegt de Brusselse substituut-auditeur Fabrizio Antioco, die spreekt van minstens 10 miljoen euro onterecht uitbetaalde werkloosheidssteun. "Toch moeten die 2.000 nepwerklozen niet meteen vrezen voor een strafonderzoek. Om te beginnen is het haast onbegonnen werk om 2.000 mensen te laten vervolgen voor de rechtbank. Daarnaast is het merendeel van hen al zeer zware administratieve sancties opgelegd: ze moeten de onterecht verkregen uitkering terugbetalen en als ze op dat moment werkloos zijn, spelen ze ook tot 52 weken hun uitkering kwijt."

Belga Archieffoto