Oppositie vreest belastingsverhogingen om projecten te betalen

Print

Oppositie vreest belastingsverhogingen om projecten te betalen

Nijlen - De schuld per inwoner stijgt in Nijlen volgens de oppositie de komende jaren richting 2000 euro per inwoner. Een gevolg van de vele dure projecten, heet het. Het bestuur zegt dat er mits een nauwkeurig beleid geen probleem zal ontstaan.
"In plaats van overschotten te boeken, zullen we volgens de prognoses tekorten boeken tot meer dan zes procent. De schuld van momenteel ongeveer 1500 euro per inwoner zal evolueren naar een schuld van 2000 euro per inwoner. Aan de andere kant zien we een aantal prestigeprojecten zoals de aanleg van het park aan de sporthal (zie foto's), de renovatie van de pastorie in Kessel en de renovatie van het gemeentehuis en de bib. Al deze projecten kunnen niet gebeuren zonder de belastingen te verhogen op de kap van onze inwoners en dat willen we vermijden", aldus Walter Van Acker (N-VA).

Schepen van Financiën Geert Verrelst (CD&V) zegt dat het lang niet zo'n vaart zal lopen. "De projecten die aangehaald worden zijn geen prestigeprojecten, maar beleidskeuzes van de meerderheid. Vorige jaren hebben we vooral geïnvesteerd in schoolgebouwen, fietspaden en riolering. Nu wordt er gekozen om te investeren in een goede dienstverlening zoals met de renovatie van het gemeentehuis en de bibliotheek. We doen ook inspanningen voor vrije tijd met het sportpark en we investeren verder in fietspaden."

"Wij hebben ook niet de bedoeling om deze legislatuur de personenbelasting of onroerende voorheffing te verhogen. We gaan ook niet drastisch snoeien in ons personeel. Er zullen geen ontslagen vallen, alleen niet iedereen die met pensioen gaat, zal vervangen worden. We gaan enkel wel een correcte retributie vragen aan onze burger voor prestaties zoals het afleveren van identiteitskaarten, de kinderopvang, afval en dingen zoals kinderopvang. We zullen keuzes moeten maken en werken volop aan de meerjarenplanning."

Foto Joren De Weerdt

Bert Provoost
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio