Groen licht voor uitbreiding luchthaven

Groen licht voor uitbreiding luchthaven

Groen licht voor uitbreiding luchthaven

Print
Deurne - De luchthaven van Deurne krijgt een nieuw certificaat, ditmaal voor onbepaalde duur. Het licht staat ook op groen voor de start van de ondertunneling van de Krijgsbaan op maandag 6 mei.

Het vorige certificaat van de luchthaven dateert van 2010 en was beperkt in tijdsduur. Het nieuwe certificaat is dat niet. “Daarmee bevestigt het DGLV (het federale Directoraatgeneraal Luchtvaart, red.) zijn vertrouwen in de inspanningen van de luchthaven om te voldoen aan de internationale normen van de ICAO”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

STANDPUNT: Nieuwe mijlpaal in eeuwig debat over luchthaven van Deurne

De International Civil Aviation Organization bepaalt de voorwaarden waaraan luchthavens moeten voldoen qua infrastructuur, veiligheid en procedures. Deurne beschikt over een certificaat voor de exploitatie van een luchthaven met code 3C. Concreet betekent dit dat een Boeing 737 het grootste toestel is dat er mag landen.

“De regionale luchthavens hebben een economisch belang voor Vlaanderen”, zegt Crevits. “Ik hecht dan ook veel belang aan hun voortbestaan. Voor de toekomst van de luchthaven van Deurne is dit nieuwe certificaat een belangrijk nieuw element, na de eerdere beslissing over de verlenging van de start- en landingsbaan met de verplichte veiligheidsstrook. Het certificaat geeft ook meer zekerheid aan de Franse kandidaat-exploitant Egis Projects, met wie de onderhandelingen in de laatste fase zitten.”

De ondertunneling van de R11 (Krijgsbaan), die nodig is om de veiligheidsstrook aan te leggen, start op maandag 6 mei. “Door die ondertunneling zal het verkeer op de Krijgsbaan niet langer worden opgehouden bij het opstijgen en landen van vliegtuigen”, zegt Crevits. “Ze zal bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio. Er komt ook een betere fietsinfrastructuur. Tijdens de werkzaamheden plannen we een aantal minderhindermaatregelen, waarover we op 6 mei meer zullen vertellen.”

Lex Moolenaar
Foto Wim Hendrix

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio