Klinkers zakken weg

Het Arendonkse gemeentebestuur heeft nog geen oplossing voor de verzakte klinkers in de Vrijheid. Het wegdek is sterk verzakt, maar gemeente en wegbeheerder geraken het niet eens over de oplossing.

Inge Kerremans

De Vrijheid in het Arendonkse dorpscentrum heeft sinds de heraanleg zes jaar geleden een asfalt wegdek dat wordt onderbroken door kinkerstroken. Die klinkerstroken zorgen voor problemen. Net nadat de weg in gebruik genomen werd, braken heel wat klinkers. Een deel van het marktplein moest worden opgebroken om de gebroken klinkers te vervangen.

Begin dit jaar dook een nieuw probleem op aan het kruispunt met De Maaskens en de Schoolstraat. De klinkers verzakken. Raadslid Ginther Hendrickx (sp-a) vroeg tijdens de gemeenteraad van maart hoe het gemeentebestuur dit probleem ging oplossen. Schepen van Openbare Werken Luc Bouwen (CD&V) reageerde toen dat hij over het probleem in gesprek was met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat de weg beheert.

De gesprekken tussen AWV en het Arendonkse gemeentebestuur verlopen echter niet vlot. "We hebben voorlopig nog geen definitieve uitspraak van AWV", zo schetst de Schepen de stand van zaken. "AWV is niet bereid de weg met de bestaande materialen heraan te leggen, maar als gemeente willen we toch liefst de bestaande klinkerverharding behouden. Eventueel zijn we zelfs bereid de heraanleg in eigen beheer te doen. Maar mocht AWV hiermee niet akkoord gaat zullen we ons misschien toch moeten neerleggen bij een nieuw concept voor de weg."

Raadslid Marinus Van Rooij (A+) had toch vragen bij dit verhaal. "Zou een eventuele heraanleg door de gemeente een noodoplossing zijn, of is dat met het idee wat we zelf doen doen we beter", vroeg Van Rooij zich af.

"Het heeft eigenlijk eerder te maken met het idee om op termijn een ruil door te voeren", verduidelijkte Schepen Bouwen. "Doorgaand verkeer gaat momenteel via Hokken, Schutterstraat en Bergen en de Vrijheid is vooral voor plaatselijk verkeer. We hebben aan AWV voorgesteld om de gewestweg door het centrum onder gemeentelijk beheer te brengen. In ruil zouden Hokken, Schutterstraat en Bergen dan onder beheer van AWV komen. We hebben daarom voor de beide wegen een waardering aangevraagd en aan AWV gevraagd om een voorstel te doen voor de ruil."

TCLA

Foto Mia Uydens

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio