Uitdoofbeleid voor bewoning in Tulderbos

Uitdoofbeleid voor bewoning in Tulderbos

Uitdoofbeleid voor bewoning in Tulderbos

Print
Ravels - Conform richtlijnen van het provinciebestuur werkt de gemeente aan een uitdoofbeleid voor de permanente bewoning in recreatiegebied Tulderbos. "We willen nieuwe domicilies bemoeilijken", zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). "De huidige bewoners mogen er voorlopig blijven wonen." Tegelijk wordt onderzocht of verkaveling Leiheide woongebied kan worden.
De 297 chalets in bungalowpark Tulderbos, vlakbij de Nederlandse grens in Poppel (Ravels) liggen in recreatiegebied, wat betekent dat ze enkel als weekendverblijf gebruikt mogen worden. Maar in de praktijk wonen heel wat inwoners permanent in de bungalows.

"Uit een studie blijkt dat 59 procent van de bewoners hun domicilie heeft in Tulderbos", zegt burgemeester Walter Luyten. "Dat percentage willen we afbouwen, door te verbieden dat nieuwkomers er zich nog laten domiciliëren. Dat doen we ook al jaren voor het naastliggende verblijfpark Tulderheyde."

"Het is niet de bedoeling om hiermee een brave huisvader te straffen die op Tulderbos van zijn pensioen geniet. Daarom komt er een uitdoofbeleid: wie er nu al ingeschreven is, mag nog een hele tijd in Tulderbos blijven wonen. Hoelang staat nog niet vast, maar dat kan bijvoorbeeld twintig jaar zijn."

De bewoners van Tulderbos reageren gelaten. "Twintig jaar is nog lang", vinden Savannah (22), Laura (25), Rachel (23), Linsey (22), Patricia (39) en José (44), die uit alle hoeken van Nederland komen maar nu allemaal permanent in Tulderbos wonen. "Dan hebben we nog tijd om te sparen voor een echt huis." De vriend van Savannah, die liever anoniem blijft, reageert heftiger. "Dit is een ramp. Ik heb hier pas een huisje gekocht, en nu blijkt dat plots veel minder waard te zijn als ik het terug wil verkopen. Nochtans had de makelaar me verzekerd dat zoiets nooit zou gebeuren."

Leiheide woongebied

Ook voor de verkaveling Leiheide in Poppel zijn er veranderingen op til. Tussen de bossen en het groen staan daar zo'n honderd woningen en villa's, vaak recent gebouwd en netjes in orde. "De gemeente onderzoekt of dit recreatiegebied kan worden omgevormd tot woongebied", zegt burgemeester Luyten. "Als het resultaat bekend is, organiseren we een infoavond."

Kristien Laget (47) en Jamal G.H. Lali (36) zijn elkaars buren in Leiheide. "Deze week kregen we een brief waarin staat dat ze hier woongebied willen maken. Dat zou heel goed nieuws zijn. Maar er stond niet bij hoe lang dat zal duren en of het zeker doorgaat, dus eigenlijk weten we nog niet zo veel."

Kathleen VAN BEURDEN
Foto Mia Uydens
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio