"Verschillende doden" na ontploffing in Texaanse fabriek (video)

Print
In een kunstmestfabriek in West, in de Amerikaanse staat Texas, is woensdagavond een zware ontploffing geweest. Er zouden minstens 2 doden en meer dan 150 gewonden zijn. Verschillende gebouwen op het bedrijfsterrein en 80 huizen zijn door de explosie verwoest.

De eerste meldingen van de ontploffing in de fabriek West Fertilizer in West, ten noorden van Waco, liepen binnen rond 19.50 uur lokale tijd (2.50 uur Belgische tijd). Brandweermannen waren op dat ogenblik mensen uit de fabriek en uit de omgeving aan het evacueren. De ontploffing kwam er een kwartier nadat de hulpdiensten ter plaatse waren gekomen voor de brand. De explosie ging gepaard met een enorme vuurbal en veroorzaakte een aardbeving van 2,1 op de Schaal van Richter. Inwoners van Texas melden dat de schokgolf kilometers verderop werd gevoeld. Een foto die na de explosie werd gemaakt, laat een metershoge rookpluim zien.

"Het is een slagveld, net als in Irak of in het Murrah-gebouw in Oklahoma (waar bij een bomaanslag in 1995 168 doden en meer dan 800 gewonden vielen, nvdr.)", verklaarde Dean Wilson van het Texaanse departement voor Openbare Veiligheid.

Er zijn zeker doden, zo melden de autoriteiten, maar de aantallen lopen uiteen: Amerikaanse media spreken over zeker 2 dodelijkse slachtoffers, een lokale tv-zender maakt zelfs gewag van 60 tot 70 doden.

De fabriek is in elk geval volledig vernield, en in de omgeving staan nog verschillende gebouwen in brand. Volgens Wilson is de brandweer voorlopig niet meer in de weer, wegens het risico op nog meer explosies. Zo staat er nog een tweede tank met kunstmest op de site en hangen er ammoniakdampen in de lucht.

De Waco Tribune-Herald berichtte dat spuitgasten bezig waren met het proberen te blussen van een brand op de site van de kunstmestfabriek, toen de ontploffing zich voordeed. Er zouden dan ook dodelijke slachtoffers zijn onder de brandweer.

Onbevestige berichten stellen dat een verzorgingstehuis is ingestort als gevolg van de explosie en dat er mensen ingesloten zitten.

West, een stadje van zo'n 2.700 inwoners, is voor de helft geëvacueerd. De elektriciteit in de hele stad werd uit voorzorg afgesloten.

De oorzaak van het ongeval in de fabriek West Fertilizer is nog onduidelijk.
Foto EPA/Reuters/YouTube

Nu in het nieuws