19e eeuwse huisjes gered van de sloop

19e eeuwse huisjes gered van de sloop

19e eeuwse huisjes gered van de sloop

Print
Hoogstraten - Erfgoedliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen. De zes negentiende-eeuwse huisjes in de Gelmelstraat worden dan toch niet gesloopt. In plaats daarvan worden ze gerestaureerd en komen er nog vier nieuwe huisjes bij.

De kerkfabriek Sint-Jan Evangelist is eigenaar van ze zes sociale huisjes in de Gelmelstraat 61-69. Het gaat om kleine woningen bedoeld voor één persoon en zijn gebouwd in de negentiende eeuw. Omdat ze totaal versleten zijn, wilde de kerkfabriek ze afbreken en vervangen door een nieuwbouw met appartementen opnieuw bestemd voor de sociale huurmarkt.

Restauratie

De plannen stootten op flink wat protest, onder meer van Erfgoed Hoogstraten. Er volgde later ook een negatief advies. Maar iedereen kan nu opgelucht ademhalen, want de zes pandjes blijven staan. "We hebben inderdaad besloten om ze volledig te restauren aan zowel de binnenkant als de buitenkant", zegt Renaat Roos van de kerkfabriek. "De funderingen van de huisjes zullen ook verstevigd worden. Achteraan op de site zijn er nog wat 'stalletjes'. Die gaan we volledig laten afbreken en in de plaats daarvan komen nog eens vier kleine sociale woningen. We hebben de beslissing genomen omdat een nieuwbouw met appartementen op die plaats bijna onmogelijk was."

De werken zullen in twee fasen gebeuren. "Zodra we de bouwvergunning hebben, starten we eerst met de nieuwe huisjes", aldus Roos. "Eens die werken klaar zijn kunnen de bewoners van de huisjes aan de voorkant verhuizen naar de nieuwe en kunnen we die restaureren. Op die manier moet er niemand tijdelijk uitwijken naar een ander adres."

Bij Erfgoed Hoogstraten reageren ze opgelucht. "Het was geen monument, maar het kwam wel voor op de inventaris van waardevol bouwkundig erfgoed", aldus Frans Horsten. "Maar ondertussen is er wel een onderzoek gestart naar de mogelijke bescherming. Dat zou betekenen dat de restauratie ook gesubsidieerd kan worden."

Toon Verheijen

Foto: Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio