Kinderen vervangen peermonument

Kinderen vervangen peermonument

Kinderen vervangen peermonument

Print
Ranst - Het fruitmonument met een uitvergrote appel en peer op de rotonde van de Ranstsesteenweg en de Van den Nestlaan werd in februari het mikpunt van vandalen die de peer omtrokken. Lotje (6) en Toon (3), twee kinderen die er vaak voorbijrijden hebben in afwachting van de echte peer er een peer uit papier neergepoot.
Ze hebben ook een bericht aan de kunstenaar achtergelaten. Dat briefje gaat zo: “Beste Kunstenaar, mijn broertje en ik vonden het zo erg dat vandalen u mooie peer stukmaakte. Daarom hebben wij deze peer gemaakt om te gebruiken tot die van u kan terug komen.”

Lotte en haar broer wonen in Vremde. Elke keer als ze hun grootouders die op de Ranstsesteenweg wonen, komen bezoeken stelden ze vast dat de peer nog niet was hersteld. Samen met hun mama en papa hebben ze nu voor een tijdelijke oplossing gezorgd.

Hopelijk houdt het papieren exemplaar nog even stand want het zal nog een kleine maand duren eer fruitkunstenaar Gaston Serneels uit Emblem de schade zal hersteld hebben. Dat zegt schepen voor toerisme Jef Verhaegen (Open Vld).” Door de aanhoudende vorst kon Gaston nog niet aan de peer werken. Het beton moet uitharden en daar zijn hogere temperaturen voor nodig. Hij denkt binnen de maand klaar te zijn. De actie van deze kinderen toont hoe het monument bij de mensen leeft. Dat is natuurlijk wel fijn om vast te stellen. We hopen maar dat het beeld niet opnieuw het mikpunt wordt van vandalen.”

Gaston Serneels vindt de actie van de kinderen ook hartverwarmend. “Je kan de appel en de peer niet echt een kunstwerk noemen maar het is toch opvallend hoe veel mensen me er al over aangesproken hebben. Het is een echte blikvanger geworden Ik ga er nu voor zorgen dat de peer zo snel mogelijk weer op haar plaats staat. Nu ligt de peer hier op de juiste plaats om ze te herstellen. Ik snap nog altijd niet hoe de vandalen de zaak hebben omgetrokken. De pin waarop de peer zat, moet ook nog hersteld worden. Dat zal iets voor de gemeente worden maar de mensen mogen gerust zijn. De peer zal binnen de maand weer staan blinken op haar oorspronkelijke plek.”

Sylvain Liekens

Foto: PDR
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio