UCI publiceert volledig corticosteroïde-dossier van Armstrong

UCI publiceert volledig corticosteroïde-dossier van Armstrong

UCI publiceert volledig corticosteroïde-dossier van Armstrong

Print
Als reactie op enkele artikels over een interne nota rond de corticosteroïdewaarden van Lance Armstrong tijdens de Ronde van Frankrijk van 1999, heeft de Internationale Wielerunie (UCI) het volledige document over de zaak gepubliceerd op zijn website.

Dat document, waarin de precieze resultaten worden weergegeven, is een aanvulling op de documenten die de media op 22 oktober 2012 in handen kregen. In die documenten werden al vier testresultaten op corticosteroïden bekendgemaakt. Ook het op 21 juli 1999 verschenen persbericht van de UCI wordt hiermee aangevuld.

Geantidateerd voorschrift

Het document beschrijft in detail waarom het Franse ministerie voor Jeugd en Sport, dat volgens de Franse wetgeving verantwoordelijk is voor de dopingcontroles tijdens de Ronde van Frankrijk, besliste dat Armstrong, ondanks vier positieve controles, de dopingwetgeving niet had overtreden. De resultaten konden verklaard worden door het gebruik van een corticosteroïdezalf tegen eczeem, waarvoor Armstrong een voorschrift had. Dat dat voorschrift geantidateerd was, gaf de Amerikaan pas in januari 2013 in zijn interview met Oprah Winfrey toe.

Armstrong werd tijdens de Tour van 1999 vijftien keer getest. Alleen in de urinestalen van 4, 14, 15 en 21 juli werden er sporen van triamcinolone, een corticosteroïde, gevonden. Als Armstrong het product systematisch (oraal of via injecties) gebruikt zou hebben, zouden alle stalen positief geweest zijn. Armstrong testte op geen ander product positief. Een EPO-test bestond destijds nog niet.

Foto: PN
Armstrong op het Tourpodium in 1999

MEEST RECENT