"Vertrek Vlaamse Syriëstrijders is unieke opportuniteit"

Vertrek Vlaamse Syriëstrijders is unieke opportuniteit

"Vertrek Vlaamse Syriëstrijders is unieke opportuniteit"

Print
Het vertrek van een aantal Vlaamse strijders naar de Syrische burgeroorlog is een uniek momentum, dat we moeten aangrijpen om met de moslimgemeenschap in overleg te gaan. Dat verklaarde Luckas Van Der Taelen (Groen) woensdag tijdens het actualiteitsdebat over Syrië in het Vlaams parlement. "We hebben deze week voor de eerste keer meegemaakt dat de Belgische moslimgemeenschap zelf wees op het gevaar van radicalisering. Deze kans mogen we niet laten liggen", aldus Van Der Taelen.

In het Vlaams parlement werd woensdag gedebatteerd over de Vlamingen - mogelijk tientallen - die ten strijde zijn getrokken naar Syrië. "Deze uittocht is een goede zaak, we exporteren de meest radicale elementen", opende Filip Dewinter (Vlaams Belang). "De kans is echter groot dat een deel van hen terugkomt."

Daarvoor was ook onder meer Ward Kennes (CD&V) bang. "Vlaanderen heeft zich laten verrassen door het vertrek naar Syrië, we mogen ons geen tweede keer laten verrassen als ze terugkomen", zei hij.

Open Vld toonde zich ontgoocheld in de onderwijswereld, die volgens parlementslid Vera Van Der Borght de morele plicht heeft om problemen met jongeren te signaleren aan de ouders en in tweede instantie aan de veiligheidsdiensten.

Momentum

Luckas Van Der Taelen (Groen) hield op zijn beurt een pleidooi om het momentum te grijpen. "We moeten gebruik maken van het inzicht dat er is gekomen in de moslimwereld", zei hij. "We moeten nu naar hen toe gaan om over de problemen te praten."

Volgens minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) is dat momentum echter niet nieuw. "De moslimgemeenschap heeft al eerder de hand uitgestoken. We gaan met hen in overleg, zoals we al eerder hebben gedaan."

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) beloofde ten slotte opnieuw aan de scholen duidelijk te maken dat de sociale dienst van de politie het aanspreekpunt is als er ernstige problemen met jongeren worden gesignaleerd.

Foto: PN
Luckas Van Der Taelen in gesprek met Eric Van Rompuy

.

Nu in het nieuws