Vande Lanotte wil wanbetaling na kredietverstrekking inperken

Vande Lanotte wil wanbetaling na kredietverstrekking inperken

Vande Lanotte wil wanbetaling na kredietverstrekking inperken

Print
Zolang een consument niet in regel is met de afbetaling van de kredieten die hij of zij reeds heeft aangegaan, zal het in de toekomst onmogelijk zijn om een nieuw krediet aan te gaan.

Minister van Consumenten Johan Vande Lanotte (sp.a) plant de wet op het consumentenkrediet in die zin aan te passen. Zo kondigde hij woensdag aan in de Senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden op een vraag om uitleg van Bert Anciaux (sp.a).

Record wanbetalingen

Anciaux wees er in zijn vraag op dat het aantal Belgen dat er niet in slaagt zijn schulden af te betalen tot een record hoogte is gestegen. Het bedrag aan achterstallige schulden is intussen opgelopen tot 2,7 miljard euro, en het aantal probleemcontracten tot 482.620.

De sp.a'er stelde vast dat de problematiek van overmatige schuldenlast blijft groeien ondanks de betere consumentenbescherming door de wetgeving en de inspanningen van de minister.

Verzwegen kosten

Er zijn veel oorzaken waarom mensen schulden maken, maar recent bleek dat er één op de zes reclames voor leningen de wet op het consumentenkrediet overtreden door bijvoorbeeld de totale kost van de lening te verzwijgen.

De minister kondigde aan dat hij de wet op het consumentenkrediet wil aanpassen zodat het onmogelijk wordt om nieuwe kredieten aan te gaan zolang niet alles tijdig betaald is van de vorige kredieten.

Belga
Foto: Belga

.

Nu in het nieuws