"Voorwaarden van Facebook zijn oneerlijk en strijdig met Europa"

Voorwaarden van Facebook zijn oneerlijk en strijdig met Europa

"Voorwaarden van Facebook zijn oneerlijk en strijdig met Europa"

Print
De gebruikersvoorwaarden van Facebook die stelt dat alle juridische claims tegen de socialenetwerksite onderworpen zijn aan de wetten van de Amerikaanse staat Californië is in strijd met het Europees recht. Ook de beperking van de aansprakelijkheid van Facebook is "oneerlijk en bijgevolg niet-bindend". Dat heeft Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding geantwoord op een vraag van Mark Demesmaeker (N-VA).

Het Europees parlementslid was sceptisch over de "verklaring van rechten en verantwoordelijkheden" en de bijbehorende juridische verbintenissen waar elke nieuwe Facebook-gebruiker zich akkoord mee moet verklaren.

Californische macht

Volgens Demesmaeker kan het bedrijf het niet maken de consument te verplichten exclusieve jurisdictie te verlenen aan het gerecht in het Californische Santa Clara County, vlakbij het hoofdkwartier van Facebook.

Reding volgt Demesmaeker in zijn redenering. Elke Europeaan heeft de keuze een vordering in te stellen voor het gerecht van zijn woonplaats. Ook rechtbanken in andere lidstaten kunnen zich bevoegd verklaren, luidt het. Ze zegt bovendien dat de beperkte aansprakelijkheid van Facebook, die in de rechten en verantwoordelijkheden begrensd wordt tot 100 dollar, oneerlijk is.

Europese regels

Demesmaeker roept Facebook op zijn beleid zo snel mogelijk aan te passen. "Facebook is een prachtig sociaal medium waarvan ook ik graag gebruik maak. Maar het getuigt van weinig eer voor de Europese regels, die ervoor zorgen dat consumenten met gelijke wapens kunnen strijden in geval van onenigheid, aan de kant te schuiven."

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws