Nederlandse geheime dienst voorkwam aanslag van al-Qaida

De geheime dienst AIVD van Nederland heeft eind vorig jaar belangrijke informatie geleverd waarmee drie vermeende terroristen van al-Qaida konden worden opgepakt.

mceulemans

Zij waren volgens de informatie naar Europa gestuurd om er een aanslag te plegen. De AIVD deelde de cruciale informatie met buitenlandse diensten, waarna de aanhoudingen werden verricht. Dat staat in een recente Kamerbrief van minister Ronald Plasterk.

Locatie onbekend

Een woordvoerster van de geheime dienst kan verder niet ingaan op de zaak, dus ook niet op de vraag waar de arrestaties plaatsvonden. "We moeten onze bronnen beschermen en kunnen daarom niet met successen naar buiten treden", zei ze.

In de brief aan de Kamer over het jaarplan 2013 van de AIVD staat dat de dienst meer zicht wil krijgen op mensen die plannen hebben om naar jihadistische gebieden als Syrië te reizen. Dit om "te voorkomen dat Nederlandse burgers uiteindelijk kunnen worden gebruikt voor het plegen van een aanslag in Nederland of daarbuiten".

Jongeren ronselen

"Zo mogelijk verhindert de AIVD dat Nederlandse burgers zich aansluiten bij jihadistische netwerken", schrijft Plasterk. Inmiddels zouden circa 100 Nederlandse jongeren naar Syrië zijn afgereisd, van wie een aantal zou zijn gesneuveld.

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio