Onthaalouders betogen op 19 april voor volwaardig statuut

Onthaalouders betogen op 19 april voor volwaardig statuut

Onthaalouders betogen op 19 april voor volwaardig statuut

Print
De onthaalouders gaan op vrijdag 19 april in Brussel betogen voor een volwaardig werknemersstatuut. Dat meldt de organiserende vakbond LBC-NVK woensdag.

In het Vlaamse en federale regeerakkoord staat dat het statuut verwezenlijkt moet worden en het wetsvoorstel om het statuut te realiseren is opnieuw ingediend. LBC-NVK wil er met de betoging voor zorgen dat "er snel concrete stappen gezet worden".

"Bedreigd beroep"

"Het aantal onthaalouders blijft immers teruglopen en het beroep is zelfs met uitsterven bedreigd. De voorbije jaren waren er meer onthaalouders die stopten dan starters", aldus de christelijke bediendebond. Normaal moest in 2006 het volwaardige werknemersstatuut ingevoerd worden.

Volgens LBC-NVK houden onthaalouders netto zowat drie euro per uur over. "Ze hebben geen recht op betaalde vakantie of vakantiegeld, hebben maar een armzalig pensioen en een beperkt ziekteverlof. Bovendien krijgen ze geen dertiende maand en geen eindejaarspremie", luidt het.

Manifestatie

De betoging van vrijdag wordt door LBC-NVK en haar Franstalige collega's van CNE georganiseerd en krijgt de steun van KAV Kinderopvang en de Landelijke Kinderopvang. De manifestatie start aan het Centraal Station in Brussel en trekt naar het kabinet van de federale minister van Werk Monica de Coninck.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws