Somers: "Eva Brems (Groen) maakt karikatuur van debat over gasboetes"

Somers: Eva Brems (Groen) maakt karikatuur van debat over gasboetes

Somers: "Eva Brems (Groen) maakt karikatuur van debat over gasboetes"

Print
"Het debat over de gasboetes wordt door Eva Brems (Groen) karikaturaal gevoerd. En daar moeten we van af". Dat zegde volksvertegenwoordiger en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) zopas in een schitterende tussenkomst over de hervorming van de Gaswet.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken discussieert momenteel over de hervorming van de gasboetes. Dat zijn boetes tot 250 euro die de gemeenten kunnen opleggen voor overlast en kleine criminele feiten. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil die wet beduidend verstrengen. Somers steunt Milquet en hij bestreed met passie en vakkennis de karikaturen die Eva Brems (Groen) eerder had opgehangen over de manier waarop de gaswet wordt toegepast. "Populistisch en demagogisch", zo vond hij.

Weinig gasboetes

"Eerst en vooral liet Brems uitschijnen dat de burgers in de steden doodgeklopt worden met gasboetes. Mijn stad Mechelen ligt in de frontlinie van de kritiek. Wel in 2011 werden in Mechelen 2.158 gasboetes uitgeschreven of 7 per politieagent".

Nul minderjarigen

"Tweede karikatuur. De gasboetes treffen vooral minderjarigen. In Mechelen werden de voorbije zes jaar 0 (nul) gasboetes uitgeschreven aan minderjarigen, want het mag bij ons alleen voor meederjarigen. Wij hebben het Neroproject, waarbij wij bemiddeling, pedagogie en de relatie met de ouders centraal stellen bij jongeren die overlast veroorzaken. Géén boetes dus. Maar als men zou zeggen: Nero is gasboetes-light, dan zeg ik: in 2011 hebben we 135 Nerotrajecten gestart, waaronder 14 voor fietsdiefstallen en 83 voor winkeldiefstallen. Dat mag toch aangepakt worden? Er waren slechts 47 Nerotrajecten voor overlast, minder dan één per week in een stad van 83.000 inwoners".

Duiven voeren

"Derde karikatuur: wij geven gasboetes aan arme oude mensen die duiven voeren. Wel in Mechelen zijn de Groenen al 18 jaar mee aan de macht. Zij voeren al jaren op alle mogelijke manieren actie tegen de duivenplaag: met kooien op daken, een valk in de Sint-Rombouts, preventiecampagnes naar wie duiven voedert. Maar als mensen hardleers zijn en toch duiven blijven voeren, dan past een gasboete. Bij ons wilden de groenen dat".

Camera's in vuilnisbakken?

"Vierde karikatuur. Wij geven gasboetes voor mensen die een papiertje op de grond gooien. Wel ja, iedereen weet dat dit niet mag, een gasboete is op zijn plaats om sluikstortingen tegen te gaan. Milieuvervuiling is erg duur. In Mechelen wilden de groenen overigens camera's in vuilnisbakken steken om sluikstorters te vangen".

Scheiding der machten geschonden?

"Vijfde karikatuur. Het zou een schending van de scheiding der machten zijn als een ambtenaar een gasboete oplegt: de ambtenaar zou rechter en partij tegelijkertijd zijn. Als je dat vindt, schaf dan het hele administratief recht maar af. Want als burgemeester mag ik ook cafés sluiten. Dat is ook een sanctie en die is veel ingrijpender dan een gasboete".

Somers besloot dat we de karikaturen moeten laten varen. "De essentiële discussie moet gaan over volgende punten: is het gasregelement van de gemeente voldoende transparant, zit er voldoende logica in, zijn de rechten van de burgers voldoende gerespecteerd? Tot vier jaar geleden werden winkel- en fietsdiefstallen in Mechelen systematisch geseponeerd door het parket. Wel: nu is er een reactie op en dat is goed vanuit pedagogisch oogpunt. Deze zaken mogen niet ongestraft blijven."

Het debat gaat nu verder.

Lees ook: Vlaamse gemeenten vinden wet op gasboetes te log

En: Milquet verstrengt wet op overlastboetes

Eva Brems wil geen overlastboetes voor minderjarigen

JDW

MEEST RECENT