Groot proces over PIP-borstimplantaten van start in Marseille

Groot proces over PIP-borstimplantaten van start in Marseille

Groot proces over PIP-borstimplantaten van start in Marseille

Print
Het proces van de Franse fabrikanten van PIP-borstimplantaten opent woensdag voor de correctionele rechtbank van Marseille. Het schandaal, van wereldomvang, kwam in 2010 aan het licht en leidde tot duizenden klachten.

Vijf leiders van het bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP), dat ondertussen opgedoekt is, onder wie oprichter Jean-Claude Mas (73, foto), verschijnen in een congrescentrum dat speciaal voor het proces ingericht is. Ze worden beschuldigd van oplichting en bedrog met verzwarende omstandigheden en riskeren tot vijf jaar cel.

Ook in België

Ruim 5.000 vrouwen van de ongeveer 300.000 die PIP-implantaten ingeplant kregen, dienden een klacht in. De meeste van hen zijn Françaises, maar de implantaten kwamen in meer dan 65 landen op de markt, waaronder België.

Alles bij elkaar treden zowat 300 advocaten aan op het proces, dat duidelijk moet maken hoe een Frans bedrijfje ondanks controleorganismen tien jaar lang prothesen kon maken en verkopen gevuld met een siliconengel die daar niet voor geschikt was.

Problematisch

De implantaten scheurden (tot dusver 4.100 geregistreerde gevallen) of veroorzaakten ontstekingen (2.700 gevallen). Veel vrouwen lieten de implantaten weghalen nadat het schandaal aan het licht was gekomen.

De frauduleuze gel kostte tien keer minder dan de aangegeven gel Nusil, een jaarlijkse besparing van ruim een miljoen euro. De beklaagden zijn onvermogend. Bijgevolg hebben de slachtoffers weinig kans op een vergoeding, in geval van een veroordeling.

Belga
Foto: EPA

MEEST RECENT