Regering dwingt Belgacom-top in te leveren

Regering dwingt Belgacom-top in te leveren

Regering dwingt Belgacom-top in te leveren

Print
De Belgische staat zal zich vandaag op de algemene vergadering van Belgacom verzetten tegen het verloningsbeleid bij de telecomgroep. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wil paal en perk stellen aan de "excessen". Dat schrijven De Tijd, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Dat de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder het verloningsbeleid van Belgacom op de korrel neemt, is een primeur. De voorbije jaren werden alle agendapunten steeds met een ruime meerderheid goedgekeurd.

Maar nu stuurt Labille een duidelijk signaal naar de raad van bestuur van Belgacom. Eerst en vooral zal worden gestemd tegen de "te gulle" aandelenoptieplannen waar 200 topmanagers van genieten. "Het verschil tussen de hoogste lonen en de laagste moet redelijk blijven", waarschuwt Labille. "De raad van bestuur moet een nieuw, redelijk voorstel formuleren".

Voorts zal de Belgische staat zich onthouden bij de stemming over de vergoedingen van de bestuurders. Die krijgen tot 85.000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal vergaderingen dat ze bijwonen. "Die vergoedingen zijn overdreven voor een overheidsbedrijf en moeten lager", vindt Labille. Als de raad van bestuur ze niet snel verlaagt, formuleert Labille zelf een nieuw voorstel.

Belga
Archieffoto: minister Labille

Nu in het nieuws