Wasserij omgebouwd tot toeristisch centrum

Wasserij omgebouwd tot toeristisch centrum

Wasserij omgebouwd tot toeristisch centrum

Print
Meerhout - De Wasserij, het gebouw dat haar naam dankt aan de laatste activiteit die erin plaatsvond, heeft haar eindbestemming gevonden. Nadat het pand in het verleden dienst deed als schorsmolen en onderdak bood aan een diamantslijperij wordt het voortaan een info- en bezoekerscentrum.

De Vlaamse Milieumaatschappij richtte samen met de gemeente het gebouw in, deels met Europese steun. Natuurpunt vzw, VVV Meerhout en vzw Vallei van de Grote Nete zullen het centrum openhouden. De renovatie betekende ook de redding van een stukje Meerhouts erfgoed.

"Het historische karakter van het gebouw, dat er al staat sinds de zeventiende eeuw, was een belangrijk element om het te renoveren. Al geraakte het in verre staat van verval de laatste decennia", vertelt Stijn Cloots van VMM. "De verbouwingen waren niet altijd gemakkelijk. Het gebouw staat op een eilandje, dus de aanlevering van werkmateriaal en goederen was een uitdaging. Daarvoor bouwden we een tijdelijke werfbrug die de site verbond met de Molsebaan. De kleine bijgebouwen werden afgebroken en vervangen door een glazen inkomhal, van waaruit je een perfect zicht hebt op de naastliggende vistrap. Alles werd geïsoleerd en het lekkende dak is vernieuwd."

Ook Natuurpunt is opgetogen over het nieuwe centrum. "Voor onze vrijwilligers is dit een droom die uitkomt", weet Liesbeth Cleynhens. "Dit is de ideale locatie om mensen die het Grote Netewoud willen bezoeken te ontvangen en op weg te zetten in het natuurgebied. We gaan ervan uit dat Meerhout een toplocatie wordt."

Natuurpunt durft ook al luidop dromen van een cafetaria aan het gebouw. 'Weg van de Nete', een tentoonstelling over duurzaam waterbeheer, is op de bovenverdieping te bezoeken. Het gebouw geeft ook onderdak aan de besturingskamer van het aanpalende stuwencomplex op de Grote Nete.

Zondag mag iedereen een kijkje gaan nemen tussen 13 en 18u. Het gebouw is verder gratis te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag van 9 tot 17u en zondag van 13 tot 17u.

Sofie Verheyen

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio