Huis niet ingestort door graafwerken

Huis niet ingestort door graafwerken

Huis niet ingestort door graafwerken

Print
Dessel - Nick Van Ammel (22) uit Ravels en Vicky Willems (21) uit Dessel zagen zaterdag hun droom letterlijk in duigen vallen. Het huis dat ze renoveerden zakte plots voor het grootste gedeelte als een kaartenhuisje in elkaar. Na grondige expertise van het overeind gebleven gedeelte blijkt dat niet de graafwerken achter het huis de aanleiding gaven tot de instorting, maar gewoon de pech een onstabiel huis te hebben gekocht.

"Eerst dacht iedereen dat we gegraven hadden onder de woning, maar dat is helemaal niet waar. Wie zou nu zoiets doen?", vertelt Nick, nog duidelijk aangeslagen. "Zaterdag nog liet de brandweer een ingenieur ter plaatse komen. Ook de verzekeringsagent kwam inspectie doen. Uit hun onderzoek blijkt dat het huis sowieso zou ingestort zijn. Was het niet volgende week, dan wel volgende maand of volgend jaar. Ook zonder de graafwerken. Misschien is dit ongeluk wel ons grote geluk. Stel dat alles klaar was en het huis zou instorten als we er woonden? Daar mag ik niet aan denken."

Nick was zaterdag bezig met het graven van funderingssleuven om daar nadien een achterbouw op te kunnen metselen. "Het vreemde is dat we niet aan het graven waren aan de hoek die is ingestort maar aan de achterdeur, tegen de gevel van het aanpalende huis", gaat Nick verder. "We bleven zeker een meter van de gevels af, aan de ingestorte hoek was zelfs geen zand weg gehaald. We lieten eerder ons dak al vernieuwen. Daarbij lieten we de balken doorzagen, waardoor onze daken gescheiden waren en niet meer één geheel met het dak van de buren. Hadden we dat toen niet gedaan, dan was het huis van de buren ook neer gegaan, of toch klaar voor afbraak. Experts bevestigden ondertussen dat hun huis veilig is, zij hebben al een nieuwe achterbouw met funderingen van een meter diep. Dat maakt het huis ook sterker."

De stenen van het huis kunnen grotendeels gerecupereerd worden. Ook daarin ligt het bewijs van de zwakke constructie van het gebouw: geen twee stenen bleven na afbraak aan elkaar vast hangen, wat wijst op slecht of versleten metselwerk. "We zullen waarschijnlijk een nieuw huis laten bouwen door een aannemer, ik begin er zelf niet meer aan. De schade wordt gedekt door de verzekering. Ik hoop dat ik binnenkort terug kan slapen."

Lees ook: Huis ingestort na graafwerken

SVER
Foto Bert De Deken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio