Sint-Ludgardis krijgt nieuwe droomtoiletten

Sint-Ludgardis krijgt nieuwe droomtoiletten

Sint-Ludgardis krijgt nieuwe droomtoiletten

Print
Merksem - De Sint-Ludgardisschool in Merksem neemt nieuwe toiletten in gebruik. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft ze woensdag officieel geopend.
Het weekblad Libelle hield de voorbije maanden een wedstrijd waarbij Vlaamse scholen hun droomtoilet mochten ontwerpen. Dat doet het naar aanleiding van een rondvraag naar de netheid van de schooltoiletten. De basisschool van de Sint-Ludgardisschool Merksem is de winnaar.

Uit de enquête blijkt dat tien procent van de schoolkinderen nooit het toilet op school gebruikt en ruim de helft stelt het toiletbezoek zolang mogelijk uit. De toiletten zijn te vuil.
"De Sint-Ludgardisschool heeft een kleurrijk ontwerp gemaakt, in volledige junglestijl met planten en nestkastjes", vertelt Tom Wattez van Libelle.

Uroloog, professor Piet Hoebeke, benadrukt dat propere toiletten erg belangrijk zijn. "Kinderen moeten zes tot acht keer per dag plassen. Uitstellen is niet gezond", beklemtoont hij. Hoebeke ijvert ook voor voldoende toiletten. "Elk kind heeft minstens één minuut nodig om te plassen. In een school van honderd leerlingen en een speeltijd van tien minuten, zijn er dus tien toiletten nodig." Niet alleen het aantal en de netheid is van belang. "De nutsvoorzieningen, zoals toiletpapier, een spoelsysteem en zeep, en een regelmatig onderhoud zijn ook nodig", vindt Hoebeke.

Bekijk hier de vtm-reportage:

LYNN SYMONS

Beeld vtm
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio