ACW'ers hadden controle over Dexia-deals in fiscale paradijzen

ACW'ers hadden controle over Dexia-deals in fiscale paradijzen

ACW'ers hadden controle over Dexia-deals in fiscale paradijzen

Print
Enkele ACW'ers zijn de spilfiguren in de constructies die overheidsbank Dexia jarenlang heeft opgezet via het Caraïbische fiscale paradijs Barbados en via Ierland, waar minder belastingen moeten worden betaald op zulke deals. Die herverzekeringscontracten werden bovendien nog verlengd vlak voor het toenmalige Dexia genationaliseerd werd. Dat bericht De Morgen.

Uit een interne audit bleek dat Guy Roelandt, de voormalige topman van de Belgische verzekeringstak van Dexia en als bestuurder bij een van de Arco-vennootschappen een vertrouwenspersoon van het ACW, zijn plannen kon uitvoeren omdat hij kon rekenen op mensen als Rik Branson, die in het verleden voorzitter was geweest van het Dexia-auditcomité en op dat ogenblik zowel schatkistbewaarder van het ACW was alsook bestuurder in meerdere Arco-vennootschappen én zetelde in de raad van bestuur van de Ierse offshorevennootschappen. Van enige transparantie was er naar verluidt amper sprake.

De constructies die werden opgezet leverden het Ierse Belfiusfiliaal Eurco Re in 2011 alleen al meer dan 48,6 miljoen euro op.

Het was volgens de krant huidig Belfius-CEO Jos Clijsters die eind 2011 de herverzekeringscontracten liet verlengen tot 2015, ook al wist de top van de bank dat er ernstige problemen waren met het Barbadosdossier.

Belfius reageert in de krant dat het "de herverzekeringsactiviteiten die Eurco Re uitoefent via Canadese banken zo vlug mogelijk zal stopzetten met inachtneming van de contractvoorwaarde". De beslissing werd een kleine maand geleden bevestigd door de raad van bestuur.

Mogelijk wordt ook het Ierse filiaal zelf nog voor de zomer gesloten.

Archieffoto's EPA/Belga

MEEST RECENT