Afscheid met militaire eer voor Thatcher

Print

Afscheid met militaire eer voor Thatcher

In de Saint Paul's Cathedral in het centrum van Londen heeft woensdag de afscheidsplechtigheid voor de voormalige Britse premier Margaret Thatcher plaatsgevonden. Meer dan tweeduizend mensen woonden de sobere eredienst, die exact één uur duurde, bij.

De kist van de 'Iron Lady' werd om 11.00 uur in een rouwstoet van het parlementsgebouw in Westminster naar de St. Paul's Cathedral gereden. De met de Britse vlag bedekte kist werd vervoerd op een affuit, het onderstel van een kanon.

Minstens duizend mensen waren rond 10.30 uur al aan St Paul's Cathedral toegestroomd. Velen hadden 's nachts aan de kathedraal gekampeerd om zeker te zijn van een plaats. Amanda Thatcher, de kleindochter van Margaret, kwam even na 11 uur (lokale tijd) als eerste spreken tijdens de kerkdienst. Daarna namen onder andere nog de huidige Britse premier David Cameron, die net als Thatcher deel uitmaakt van de Conservative Party, Richard Chartres, de bisschop van Londen, en Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, het woord.

Queen

Naast de huidige Britse premier Cameron, woonden ook de ex-premiers John Major en Tony Blair de ceremonie in Saint Paul's Cathedral bij. Ook de Britse Queen Elizabeth was aanwezig. Het was de eerste begrafenis die ze bijwoonde sinds de dood van Winston Churchill in 1965. Minister van Defensie Pieter De Crem vertegenwoordigde ons land op de plechtigheid.

België wordt officieel vertegenwoordigd door vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem. In totaal zouden er 2.300 mensen, uit 170 landen, aanwezig zijn in de Londense kathedraal.

Prijskaartje van 10 miljoen pond

De plechtigheid gebeurde met militaire eer. Critici van 'The Iron Lady' bekritiseren het hoge prijskaartje daarvan. Volgens schattingen van de Britse media gaat het om een bedrag van 10 miljoen pond (11,6 miljoen euro). De overheid maakte wel duidelijk dat het bedrag "deels" ook door de familie zal worden betaald. Over de officiële rekeningen zal pas later duidelijkheid komen.

Veiligheid

Na de bomexplosies in Boston werden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Meer dan 700 militairen stonden langs het parcours, terwijl 4.000 politieagenten voor de veiligheid instonden. Er was ook wat protest van anti-Thatcherdemonstranten.

Margaret Thatcher overleed vorige week maandag aan de gevolgen van een beroerte. Ze werd 87 jaar. Haar lichaam zal in intieme kring gecremeerd worden.

Bekijk hier de vtm-reportage:

Foto Reuters, AFP

MEEST RECENT