ACV voert actie voor eenheidsstatuut

ACV voert actie voor eenheidsstatuut

ACV voert actie voor eenheidsstatuut

Print
De christelijke vakbond voert woensdag in heel het land actie voor het eenheidsstatuut. "Het ACV voert vandaag actie op de werkvloer. We informeren de mensen omdat de verschillen tussen arbeiders en bedienden weg moeten. Dat zeggen we niet alleen, dat zegt het Grondwettelijk Hof al meer dan 10 jaar", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Leemans voert 's ochtends mee actie bij Mazda in Willebroek, waar pamfletten uitgedeeld worden. De nationale ACV-voorzitter is vergezeld door de voorzitters van een bediende- en een arbeiderscentrale: Ferre Wyckmans van de bediendebond LBC en Marc De Wilde van metaalvakbond ACV-Metea. "Hiermee willen we duidelijk stellen dat we één visie hebben."

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2011 dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden uiterlijk 8 juli weggewerkt moeten zijn. In 1993 zei het Hof, toen nog het Arbitragehof, reeds dat het onderscheid tussen beide statuten niet op objectieve criteria berust.

Het dossier zit nu in de Wetstraat. De regering zou een 'basisvoorstel' formuleren bij de werkgevers en werknemers. "We horen nu dat er bij de regering pistes zijn" om de invoering van het eenheidsstatuut weer uit te stellen, "door de grondwet aan te passen". Leemans vreest nieuw uitstel en dat de regering een tijdelijke constructie zou formuleren om de deadline te omzeilen.

Discriminatie

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in de grondwet in te schrijven dat het onderscheid tussen arbeiders en bedienden nog een tijdje kan voortbestaan, klinkt het. "Dat is discriminatie inschrijven in de wet." Alle verschillen, bijvoorbeeld de carensdag en de opzegtermijnen, moeten eruit en er mag geen onderscheid zijn in functie van bijvoorbeeld loon of functie, vindt het ACV.

Belga

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws