Nieuwe isolatie veroorzaakt problemen met gsm-bereik

Nieuwe isolatie veroorzaakt problemen met gsm-bereik

Nieuwe isolatie veroorzaakt problemen met gsm-bereik

Print
Een doorgedreven isolatie met veel metaal zorgt in veel nieuwbouwwoningen voor een slecht gsm-bereik, vooral in gebieden waar een mobiele operator weinig dekking heeft. Door strenge isolatienormen en een toenemend gebruik van isolatieplaten met aluminiumfolie komt dit probleem steeds vaker voor.

"De straling van een gsm wordt gehinderd door de aanwezigheid van metaal. Het probleem zit dus niet in de isolatie op zich, maar in bijvoorbeeld de aluminiumfolie die in die isolatie gebruikt wordt", zegt Joseph Wout, lid van de Wireless and Cabels-onderzoeksgroep van de UGent. Niet enkel muren, maar ook gecoate ruiten die voorzien zijn van extra bescherming tegen de zon, kunnen de straling van een gsm verzwakken.

Volgens professor Wout is het probleem het grootst in landelijke gebieden, waar er vaak minder dekking is van mobiele operatoren. "Het gaat dan om West-Vlaanderen, Limburg en de Ardennen. Extra gsm-masten zouden een oplossing bieden, maar zo simpel is het meestal niet. Voor het plaatsen van een mast is eenbouwvergunning nodig hebt en moet rekening gehouden worden met bijvoorbeeld gezondheidskwesties."

Lees vandaag meer in uw krant.

HA
Foto DD: Goele Tielens uit Neeroeteren ondervindt vaak hinder van een slecht gsm-bereik

Nu in het nieuws