Nieuwe school in 2 weken

In twee weken tijd een nieuwe school bouwen. Het kan dankzij Hahbo uit Wijnegem, dat dinsdag zijn modulaire klassen voorstelde. De expert in modulaire houtbouw wil hiermee dé oplossing aanreiken voor het nijpende scholentekort.

Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), benadrukt bij monde van zijn kabinetschef Wim Stalpaert dat dit project hem ten zeerste interesseert. Volgens Stalpaert is het hoog tijd om modulair niet meer gelijk te stellen met containerklassen en tijdelijke oplossingen, en om die reden minder geschikt om erin les te geven. “Met het systeem van Hahbo wordt het bewijs geleverd dat modulaire klassen kunnen en zelfs op een betere en aangenamere manier dan in schoolgebouwen die er al eeuwen staan.”

En die lof klinkt als muziek in de oren van directeur Guy Somers van Frisomat, het moederbedrijf van Hahbo. “Bij containerklassen moet men vaak concessies doen op het vlak van comfort, esthetiek en ecologie. Bovendien blijven die containerklassen vaak langer staan dan de vergunning van drie of vijf jaar die gemeenten vaak geven”, zegt Somers.

“Wij hebben het twee jaar geleden over een andere boeg gegooid en met Hahbo Llexx gekozen voor lange levensduur, luxe, ecologie, flexibiliteit en snelheid. Wij kunnen zeer snel inspelen op een vraag, het interieur van de klassen kan flexibel aangepast worden aan de noden. Een Hahbo Llexx is gebouwd met ecologisch hout en gelakt staal en kost 850 euro per vierkante meter. Inclusief warmtepomp, verlichting, sanitair en vloerbekleding komt de prijs op 1000 euro per vierkante meter. Daarnaast liggen de kosten voor onderhoud en energie erg laag.”

“Volgens het jongste marktonderzoek kost een container ook 950 tot 1000 euro per vierkante meter, maar die oplossing is veel minder multifunctioneel en esthetisch dan de Hahbo Llexx”, vult ontwerper Axel Enthoven aan. “Elk paneel is in vijf minuten vervangbaar en dat biedt een ongeziene flexibiliteit. Een ruimte kan zowel een kleuterklas als een klas voor hoger onderwijs zijn, een clublokaal of een kantoor.”

Elke Lamens Foto Bert HulselmansMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio