Top van Sharia4Belgium vecht mee in Syrië

Top van Sharia4Belgium vecht mee in Syrië

Top van Sharia4Belgium vecht mee in Syrië

Print
De top van Sharia4Belgium neemt deel aan de strijd in Syrië. Onder hen Abu Haniefa Al Belgikie, de lijfwacht van Fouad Belkacem, de man die op 15 september vorig jaar in Borgerhout de aanstoker was van de rellen.

Haniefa was een van de drie mannen die de leiding van Sharia4Belgium overnam toen Belkacem in de cel belandde. De andere twee zijn de welbespraakte Abu Faris, die geregeld opduikt in YouTube-filmpjes, en Abu Mujahid, die Belkacem opvolgde als woordvoerder.

Ze maken deel uit van een groep van twintig Antwerpenaars die strijdt in Syrië. Ze vechten onder de vleugels van Jabhat al-Nusra, een van de gevaarlijkste terroristische groepen in Syrië. De groep maakte onlangs bekend dat ze van nu af aan vechten onder het centraal commando van Al Qaida.

De Antwerpse strijders werden wel degelijk geronseld en klaargestoomd door Sharia4Belgium. Het gaat vooral om mensen die er al lange tijd extremistische ideeën op nahouden en kwetsbare jongeren op de dool, zoals Jejoen en Brian. Dikwijls gaat het om meerdere zonen uit één gezin. Zo vertrokken in Kapellen drie zonen van een Marokkaanse familie naar Syrië, al dan niet met de belofte van een bruid.

De strijders werden binnen Sharia4Belgium mentaal rijp gemaakt voor de religieuze strijd en klaargestoomd om de stap te zetten naar geweld. De leden namen ook deel aan fysieke trainingskampen in Antwerpen en de Ardennen.

Het gerecht zal uitmaken of de vier aangehouden personen verantwoordelijk zijn voor de dood van Belgische jihadisten. De vier arrestanten zijn Belkacem, een Antwerpenaar die terugkeerde van de strijd en twee mannen uit Vilvoorde.

Lees ook: Belkacem kan tot twintig jaar krijgen

Alex Kestens

Foto: Abu Haniefa Al Belgikie (links), Abu Mujahid (midden) en Abu Faris (rechts). Foto’s Bert Hulselmans, Belga en GVA

.

Nu in het nieuws