Bruid voor elke Syriëstrijder

Bruid voor elke Syriëstrijder

Bruid voor elke Syriëstrijder

Print
Bij een grootschalige antiterreuractie heeft het gerecht gisteren op 48 plaatsen huiszoekingen verricht. De speurders zochten vooral naar bewijzen dat Sharia4Belgium jonge moslims in ons land ronselde om te gaan vechten in Syrië. Jongeren die naar daar trekken, krijgen er een bruid aangeboden. Een aantal Belgische strijders is al gehuwd in Syrië.

De huiszoekingen van dinsdag waren het resultaat van een onderzoek dat meer dan een jaar heeft geduurd. Voor het eerst zegt het gerecht voldoende aanwijzingen te hebben om Sharia4Belgium als een terroristische beweging te beschouwen.

"We hebben vandaag weet van 33 jongeren die in Syrië zijn, die er geweest zijn of die concrete plannen hebben om te vertrekken", zegt Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket. Ruim twintig van hen zijn Antwerpenaars. Ze werden door Sharia4Belgium opgeleid tot strijders, zowel mentaal als fysiek, op trainingskampen in Antwerpen en de Ardennen. Kopstukken van Sharia4Belgium zitten zelf ook in Syrië.

De vier aangehouden verdachten zijn Fouad Belkacem, Walid I. uit Berchem en de broers Hakim en Abdelouafi E. uit Vilvoorde. De speurders vielen gisterenmorgen ook binnen bij een Antwerpse moeder van wie de zonen - eentje amper zestien - in Syrië zitten om te vechten. Een zoon die nog in ons land is, werd opgepakt maar nadien weer vrijgelaten.

Lees ook: Belkacem kan tot 20 jaar krijgen
En: Top van Sharia4Belgium vecht mee in Syrië

TG, AK, SYMA

Foto AFP

Nu in het nieuws