Mode

Less is more: de make-under

Print

Less is more: de make-under

Tv-zender Vitaya pakt vanavond uit met een show die vrouwen wil aanzetten "hun natuurlijke schoonheid" terug te vinden. "Het moet gedaan zijn met het schoonheidsideaal zo serieus te nemen", vindt make-under­experte Ilse Adams.

Sommige vrouwen zijn zo kwistig met het poeder en de lippenstift, dat er van een naturelle look geen sprake meer is. Ze verbergen hun gezicht onder een dikke laag make-up en hun lichaam onder een likje zonnebankverf, en werken af met valse nagels en haarextensions. Niet meteen het toonbeeld van stijl en elegantie, dus. Gelukkig komt De Televisie hen nu te hulp gesneld.

Heidi Van Tielen ontvangt in 'De Make-Under' Vlaamse dames "met een extreme look". Hoogtepunt van de show is de gevreesde make-underspiegel. Hier moeten de dames zich, meestal met veel tegenzin, ontdoen van al hun make-up en extra's. Vervolgens gaat experte ter zake Ilse Adams met haar team aan de slag om van de kandidate opnieuw een natural beauty te maken.

Ilse Adams: "We hebben het al zo vaak gezien op televisie: onzekere vrouw ondergaat metamorfose tot sexy babe. Wel, wij doen het tegenovergestelde. We gaan op zoek naar dames die zich heel goed in hun vel voelen en dat nog het liefst uiten via opvallende outfits, kapsels en make-up. Daarmee trekken ze de aandacht, daar voelen ze zich geweldig door. Wij nemen hen al hun vertrouwde attributen af, en laten ze hun natuurlijke schoonheid herontdekken."

Waarom is dat zo essentieel?

"Omdat het iets is wat elke vrouw aanbelangt. Natuurlijke schoonheid zit in je hoofd, niet in een doosje make-up. Als je 's morgens zonder een spoortje schmink tevreden in de spiegel kan kijken, dan kan je de naakte waarheid aan. Niets zo mooi als een vrouw die content is met zichzelf. Een make-under toont vrouwen dat het ook anders kan, dat ze hun troeven beter kunnen laten uitkomen als ze het met wat minder doen."

Op zich is er toch niets mis met make-up dragen?

"Absoluut niet! Make-up kan je juist heel mooi maken. Maar het mag geen verplichting zijn. Elke vrouw moet 's ochtends ongeschminkt in een jeans naar de bakker kunnen gaan - en 's avonds op stap met smokey eyes. We worden allemaal bewust of onbewust geleid door het heersende schoonheidsideaal. Veel vrouwen verliezen zich in dat streven naar perfectie, en blijven ook vaak steken in een bepaalde stijl. Maar als je te onzeker bent om eens iets anders te proberen, ben je jezelf uiteindelijk aan het saboteren. Als vrouw moet je durven veranderen, op tijd en stond iets nieuws doen. Vrouw zijn is een werkwoord. (lacht)"

Hoe reageren de kandidates doorgaans op het resultaat?

"Ze zijn meestal erg verbaasd over hun naturelle look - en wij soms ook, hoor. (glimlacht) Ze staan ervan versteld hoe mooi ze eigenlijk wel zijn zonder hun veilige make-up. Onze deelneemsters hebben de moed gehad om voor heel Vlaanderen hun vertrouwde maskertje af te nemen. Chapeau daarvoor, want niet veel vrouwen zouden dat durven."

Hebben die dames dan niet snel de neiging om terug te grijpen naar make-up?

"We maken ons sowieso niet de illusie dat ze hun oude look helemaal zullen afzweren. Dat is bij ieder van ons toch zo? Ik mag gelijk welke vrouw op straat een volledige restyling aanbieden, ze zal altijd even aarzelen. Als je het gewend bent om jezelf op een bepaalde manier te zien, is het raar om opeens met een onbekend facet van jezelf geconfronteerd te worden."

Welke fouten maken vrouwen bij het opmaken?

"Overdrijven. Ze smeren een dikke laag foundation op, die ook vaak te donker is, waardoor al hun mooie gelaatstrekken onzichtbaar worden. Ook in hun kledij is het vaak té: of te schreeuwerig, of te saai. Nog een andere veelgemaakte fout is dat vrouwen gaan camoufleren, in plaats van accentueren. Daardoor gaat veel moois verloren. Het is echt typisch Vlaams om je blind te staren op je negatieve punten, en ondertussen te vergeten om je troeven in de verf te zetten. Een mooie vrouw is zich bewust van haar sterke kanten en weet die ook uit te spelen."

Voor de meeste mannen hoeft het ook niet, zoveel opsmuk.

"Dat klopt, in tegenstelling tot wat veel vrouwen denken. Je hoeft geen uren voor de spiegel te slijten om er goed uit te zien. Mannen vinden een zelfbewuste, positief ingestelde vrouw het knapst. En door je zwaktes te tonen, toon je ook je kracht. Ook al heb je een buikje of een rondere poep, so what? Je hebt vast en zeker wel andere cadeaus gekregen van Moeder Natuur. Het moet gedaan zijn met het schoonheidsideaal zo serieus te nemen. De natuurlijke babe die in alle vrouwen schuilt, die moeten we wakkerschudden. Met een minimum aan middelen haal je vaak het beste in een vrouw naar boven."

'De Make-Under', elke woensdag om 21u10 bij Vitaya


De afgelopen weken hebben we veertien van de leukste Belgische modeblogs aan jullie voorgesteld. Nu is het aan jullie om jullie favoriet aan de overwinning van de She Style Award te helpen!


Stemmen op je favoriete blogster kan via deze link! En natuurlijk hangt er ook voor onze lezers iets leuks aan vast! Onder de stemmers mogen we enkele kledingcheques ter waarde van 100 euro, op te kopen bij Vente-Exclusive.com, weggeven! Stemmen is de boodschap!

Lees hier meer over de She Style Award & Vente-Exclusive

Beeld Vitaya

NIET TE MISSEN