Seks & Relaties

Belgen minst positief over vrouwen aan top

Print

Belgen minst positief over vrouwen aan top

Het grootste deel van de werknemers wereldwijd vindt dat het topkader van bedrijven evenveel mannen als vrouwen moet tellen. De meningen verschillen van land tot land, maar wat opvalt is dat de Belgen het minst positief zijn over vrouwen aan de top.

De meeste werknemers zijn voorstander van een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in het topmanagement. Gemiddeld 84% van de werknemers wereldwijd vindt dat er in een bedrijfsleiding evenveel mannen als vrouwen moeten zetelen. Dat blijkt uit de Randstad Workmonitor 2013, die het verschil tussen mannen en vrouwen in hun weg naar de top beschrijft. Argentijnen zijn het meest positief over vrouwen aan de top, 92% is dat idee genegen. Ons land scoort opvallend genoeg het slechtst. Zo'n 69% van de Belgen vindt dat er in een bedrijfstop evenveel mannen als vrouwen moeten zetelen. Ook verkiezen meer Belgen een mannelijke boven een vrouwelijke manager.

Voorts toont de studie aan dat directies vandaag nog overwegend mannelijk zijn. Zo zegt twee derde van de bevraagde werknemers dat hun bedrijfskader meer mannen dan vrouwen telt. De meeste mannen in topfuncties vinden we in China (90%), India (80%) en Japan (78%). Alleen de Scandinavische landen neigen naar een evenwicht. In Noorwegen bekleden mannen vandaag 54% van de directiefuncties, in Zweden gaat het om 53%.

Nog volgens de Randstad Workmonitor maken vrouwen sowieso minder kans op een functie met verantwoordelijkheid dan mannen. Twee derde van de respondenten vindt het moeilijker voor een vrouw om promotie te maken naar een directiefunctie. Toch zijn er ook werkgevers die vrouwen aanmoedigen om dergelijke functies op te nemen. Vooral in Australië, Canada en de VS wordt daar aandacht aan besteed.

Metro / Photo News

NIET TE MISSEN